Efímers 11/05/2015

El Govern dissenya amb cautela el model del futur

L’òrgan creat per a la integració no té poder executiu

Auri Garcia Morera
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i la de Benestar, Neus Munté, formen part del pla inter-departamental creat pel Govern. Al centre, el conseller de Presidència, Francesc Homs.

BarcelonaLa idea d’integrar serveis socials i sanitaris genera consens entre la majoria dels implicats, però qualsevol remodelació en aquest àmbit pot afectar grans pressupostos i grans estructures, de manera que hi ha forts interessos en joc, tant fora com dins de l’administració. Sobre la fórmula per repartir els recursos econòmics i la capacitat de decisió, per tant, hi ha diversos punts de vista. La Taula del Tercer Sector defensa que es transfereixin recursos del pressupost sanitari al social i que els dos departaments treballin conjuntament sense perdre la identitat, però aquesta qüestió genera debat als sectors afectats i en l’àmbit institucional.

Segons diverses fonts consultades per l’ARA, la possibilitat d’una fusió entre el departament de Salut i el de Benestar ha estat sobre la taula del Govern en diverses ocasions. L’última vegada, amb l’actual executiu de CiU, que va reduir el nombre de conselleries com a mesura d’austeritat i es va plantejar que un dels canvis fos la fusió de Salut i Benestar. El Govern va demanar l’opinió a representants dels sectors afectats, però les reticències que va trobar van fer que aquesta opció s’acabés descartant. El seu soci parlamentari, ERC, està d’acord amb la decisió, ja que considera que aquest pas només es pot fer si hi estan d’acord tots els implicats.

Avenços per definir actuacions

El Govern ha optat per avançar amb cautela, començant per la tasca de dissenyar el model del futur, i per fer-ho ha creat el Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), un òrgan de coordinació en què estan representats els departaments de Salut i de Benestar, i també el de Presidència. Albert Ledesma, director del PIAISS, detalla que els avenços fets durant el primer any ja han permès que el Govern aprovi un document que “és el model català d’atenció integrada” i en el qual “es defineixen les actuacions que es fan i les que es volen fer”. Reconeix, però, que és un model que es desplegarà “a mitjà i llarg termini”.

“Hem començat per les persones en situació de salut complexa”, explica Ledesma sobre les actuacions que ja s’estan portant a la pràctica actualment. “Són accions importants; 150.000 persones ja estan en aquest model d’atenció. Se’ls farà una valoració integrada i se’ls oferirà un pla d’atenció que doni resposta a les seves necessitats. Si necessita primer resposta social, ho farem”, detalla el director del PIAISS. La Taula del Tercer Sector, però, considera que aquestes primeres experiències en territoris específics són iniciatives massa petites, i demana que hi hagi molta més concreció ja en l’inici de la pròxima legislatura, a la tardor.

Certa resistència interna

Segons fonts coneixedores del funcionament del pla, el principal obstacle a què s’enfronta el PIAISS és que no té capacitat d’execució, de manera que pot fer propostes però la seva aplicació depèn de les estructures dels departaments de Salut o de Benestar. En el cas del departament de Salut, es tracta d’una estructura molt consolidada, en la qual els tècnics mostren una certa resistència al canvi perquè volen mantenir la seva posició. En el cas de Benestar, el problema no és tant que hi hagi resistència interna sinó que l’estructura tècnica del departament és molt més petita i no té prou capacitat de gestió. Per fer realitat la integració, doncs, caldran canvis profunds.

stats