CRISI GREGA LES NEGOCIACIONS
Efímers 08/07/2015

Grècia mou fitxa però Europa eleva el to

Tsipras demana un nou rescat i es compromet a portar una nova proposta per rellançar el diàleg en una cimera europea diumenge

Esther Herrera
4 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, en la trobada que van mantenir  Ahir amb  el president  De la Comissió, Jean-Claude Juncker, i el  de França, François Hollande.

Brussel·lesEl govern d’Alexis Tsipras, avalat amb tres milions de vots contra l’austeritat de la troica, té una nova oportunitat de les institucions per sol·licitar un tercer rescat i poder evitar el Grexit. Tot i així, ha de presentar noves propostes per convèncer els seus socis i fer un pas endavant per reprendre les negociacions trencades després de l’anunci del referèndum.

Els caps d’estat i de govern i els ministres de Finances de la zona euro van reunir-se ahir d’urgència per escoltar Atenes i donar el missatge que la porta es manté oberta. Tot i així, el temps corre en contra de Grècia: “Ja no és qüestió de setmanes, sinó de dies”, va alertar ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel. Una advertència a la qual es va afegir el president francès, François Hollande -l’eix franco-alemany ja salvaguardat-, que va demanar que l’executiu d’Alexis Tsipras prengui decisions “aquesta setmana”. “Fins ara hem evitat parlar de terminis, però la data límit és diumenge”, va sentenciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

El ‘Grexit’ no està descartat

Una nova cimera de caps d’estat i de govern dels Vint-i-vuit diumenge i un Eurogrup dissabte són les dates indicades per escoltar una proposta “detallada, concisa i creïble” de Grècia si vol assegurar la seva permanència a l’eurozona, com van advertir els seus socis. Per això el govern de Tsipras ha d’enviar demà com a molt tard un document perquè tots els líders tinguin temps per avaluar-lo. Avui enviarà una carta formal on demanarà el tercer rescat. “Són decisions importants que afecten no només els països de la zona euro, sinó el conjunt dels estats membres”, deia Merkel per justificar una cimera dels 28.

El nou ministre de Finances grec (en substitució de Iannis Varufakis), Euclid Tsakalotos, va arribar ahir a la seva primera reunió de l’Eurogrup sense una proposta detallada de reformes. A la sortida de la reunió, Tsakalotos va indicar que existeix “la voluntat política” de reprendre el diàleg. Qüestionat per la falta de propostes, va assegurar que la situació “és complicada” però que existeix un progrés.

Amb un esquema escrit a mà en un bloc de notes d’un hotel de Brussel·les, el nou ministre hel·lè va explicar als socis comunitaris que el govern grec prendria com a base la proposta que Atenes va posar sobre la taula el 30 de juny. En aquesta proposta demanava un rescat de dos anys al Mecanisme Europeu d’Estabilitat, una reestructuració del deute i l’acceptació de gairebé tots els punts que exigien les institucions, entre les quals una pujada de l’IVA. Malgrat això, Tsakalotos va explicar que la nova proposta del govern contindria reformes, tenint en compte l’aclaparador no del referèndum. A més, va demanar als socis europeus que ajudin Grècia davant la urgent necessitat de liquiditat, segons fonts consultades per l’ARA.

Els líders europeus estudiaran la possibilitat d’oferir una ajuda a curt termini, però només “si hi ha propostes de reformes a llarg termini”, com va assegurar Merkel. És a dir, sense reformes creïbles que convencin els socis europeus no hi haurà ajudes ni per més endavant ni tampoc a curt termini. No hi ha temps per perdre. Grècia ja no s’enfronta només a una expiració del programa, com va passar el 30 de juny.

Grècia s’aboca precipitadament a una sortida de l’euro amb els bancs asfixiats, amb corralito i pressionats pel BCE, a qui ha de fer un pagament el pròxim 20 de juliol de 3.500 milions d’euros, que és “altament improbable” que pugui fer efectiu per l’ajustat calendari, segons una font europea. Si el govern d’Alexis Tsipras vol evitar caure al precipici s’ha de comprometre a la decisió acordada ahir; si no, la seva pertinença a l’euro ja no quedarà tan clara. “No estic a favor del Grexit, però no el podré evitar si el govern grec no fa el que se li demana”, va sentenciar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Es tracta d’un escenari que tenen “preparat al detall”, com va assegurar per primera vegada. Juncker, que abans de la cimera es va reunir amb Tsipras, Merkel i Hollande, es tornarà a trobar avui amb el primer ministre hel·lè, ja que tots dos es dirigiran avui al Parlament Europeu.

Ara el govern grec ha de presentar una petició formal del tercer rescat al Mede, que ha de donar el mandat a les institucions, entre les quals hi ha la Comissió Europea, que haurà de fer un informe sobre la situació econòmica del país i l’impacte que ha provocat el control de capitals. Amb aquests passos, es procediria a la negociació de les propostes de reformes, l’Eurogrup ho hauria d’aprovar i finalment hauria de ser votat per diferents Parlament nacionals, com l’alemany.

Obama telefona a Merkel i Tsipras i els reclama una solució

El president dels Estats Units, Barack Obama, va tornar a intercedir ahir per accelerar un acord entre Grècia i les institucions europees. En dues trucades consecutives a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al primer ministre grec, Alexis Tsipras, respectivament, Obama va encoratjar els dos mandataris “a participar de manera constructiva en les converses”, segons va explicar el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest. El president nord-americà va fer veure als líders europeus que totes les parts implicades “reconeixen que hi ha un interès mutu i col·lectiu” perquè Grècia es quedi a l’euro, i els va demanar accelerar les negociacions per acordar “un paquet que posi el país hel·lè en el camí cap a la sostenibilitat financera”.

stats