ELECCIONS LES REACCIONS
Efímers 04/08/2015

Junqueras: “L’opció de la independència és la més revolucionària”

El líder d’ERC defensa que l’acord amb Mas servirà per assolir la sobirania per la via ràpida

Marc Colomer
3 min
Oriol Junqueras en la presentació de llista de Junts pel Sí, acordada amb Artur Mas i encapçalada per Raül Romeva.

Barcelona“Què hi ha més democràticament revolucionari que crear un estat? En el marc de l’estat espanyol no canviarà res. Espanya no canviarà les seves actituds governi qui governi”. El líder d’ERC i número cinc de la candidatura Junts pel Sí de cara al 27-S, Oriol Junqueras, va advertir ahir l’espai polític que representa Catalunya Sí que es Pot que cap altre projecte que no passi per la ruptura democràtica amb Espanya és capaç de garantir la transformació social i política que diuen anhelar. En l’entrevista institucional al cap de l’oposició emesa ahir a la nit en directe a TV3, Junqueras obria foc per desactivar el discurs que condiciona l’exercici de l’autodeterminació a Catalunya a un canvi polític a Espanya. Un canvi que, diu, no és ni tan sols possible en cas de victòria de forces que, com Podem, s’obren al dret a decidir dels catalans: “Per molt bé que els vagi al conjunt de l’Estat, no podran canviar les dinàmiques i inèrcies dels poders fàctics que dominen l’Estat des de fa segles”. “I si algú creu que hi ha una opció més transformadora que la independència, que m’ho expliqui”, va reblar.

El líder republicà va defensar l’acord subscrit amb Artur Mas per a la conformació d’una candidatura unitària -Junts pel Sí- encapçalada per Raül Romeva, després de mesos de defensar les tres llistes, perquè “és l’acord que garanteix que passarà allò que volem que passi”, és a dir, la independència política del país. I no va amagar que, de fet, només aquest acord “garantia” la convocatòria del 27 de setembre. Va reivindicar, això sí, que ha sigut per la intervenció d’ERC que l’acord possibilita també l’“acceleració del procés” fins a la proclamació formal de la independència: “Havíem de garantir que fos una proposta viable i guanyadora, en què el cap de llista fos algú de la vàlua d’en Raül Romeva; una proposta que garantís que si tot plegat es pot resoldre en 8 o 9 mesos, millor que en 18”. I també va defensar que ha sigut la mà dels republicans la que ha permès que el programa amb què la candidatura que comparteix amb Mas, l’ANC, Òmnium i l’AMI, entre altres organitzacions, concorrerà a les eleccions tingui un clar contingut social, que per als republicans és “imprescindible” en tant que dóna resposta a les necessitats de la ciutadania. “Si ho garanteix l’acord, és el nostre acord”, va concloure a preguntes de l’entrevistador i donant a entendre que si no hagués acceptat la fórmula hauria perillat el 27-S.

Plebiscit i majories necessàries

Sigui com sigui, Junqueras va assegurar que, així com l’acord passa per fer Mas president de nou, no s’ha concretat quin paper tindrà ell, si és que l’hi té, en el futur Govern, que vol, això sí, que sigui de la “màxima concentració”, fins i tot més enllà de CDC, ERC i els independents que s’han integrat en la candidatura unitària, inclosa la CUP. Per al líder d’ERC, la victòria independentista el 27-S cal situar-la en la majoria absoluta al Parlament, per bé que es mostrava partidari d’eixamplar tant com sigui possible la majoria social a favor de la independència.

Junqueras era entrevistat a TV3 encara no una hora després que el president de la Generalitat, Artur Mas, signés el decret de convocatòria del 27-S. Un decret ordinari per esquivar al màxim eventuals impugnacions de l’Estat que no fa cap referència explícita al caràcter plebiscitari dels comicis, a la qual cosa va restar importància Junqueras. Perquè, per a ell, qui farà que tinguin consideració plebiscitària les eleccions seran “els ciutadans que votaran en clau independentista, no pas el decret”. El número cinc de la candidatura que encapçala Romeva no va defugir el to èpic quan va apel·lar a “honorar amb la victòria” les generacions que van batallar per un anhel que ara considera que el país té “a tocar”.

stats