14/01/2015

Mas promet no afluixar tot i el xoc amb ERC

4 min
Artur Mas va comparèixer ahir per fer balanç de l’últim any. Demà ho tornarà a fer per explicar com pensa mantenir viu el procés sobiranista.

BarcelonaL’esgotadora picabaralla pel format de l’anomenada “segona volta” del 9-N està a punt de deixar pas a un nou escenari, condicionat per les decisions que prendrà Artur Mas en les pròximes 24 hores. Les negociacions per a la convocatòria imminent d’eleccions plebiscitàries ja estan en el temps afegit. El president de la Generalitat es reunirà avui amb Oriol Junqueras i amb les cares més conegudes del sobiranisme civil -Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep Maria Vila d’Abadal (AMI)- per acabar de perfilar quins seran aquests passos que ell mateix anunciarà demà des del Palau de la Generalitat.

Pel clima de tensió que ha intoxicat les converses entre Mas i Junqueras en les últimes setmanes, res fa pensar en un acord in extremis. De fet, els missatges creuats dels últims dies anaven més aviat adreçats a penjar-se l’un a l’altre la responsabilitat de la trencadissa. S’allunya la perspectiva d’un pacte per avançar eleccions al març, però Mas pot trobar-se fins a l’últim moment amb la pressió combinada del president d’ERC i les entitats civils perquè no endarrereixi les urnes fins a la tardor, com es planteja fer si es veu obligat a descartar el pla de candidatura unitària.

Ahir Mas va voler donar poques pistes sobre escenaris de futur en la compareixença posterior a la reunió del Govern, per fer balanç de l’últim any. Però del to de les reflexions es desprenia un profund desengany amb ERC des que la unitat sobiranista es va esberlar en plens preparatius del procés participatiu del 9 de novembre.

Mas reivindica la feina feta

En la roda de premsa d’ahir, Mas perseguia almenys tres objectius: reivindicar la feina feta pel Govern, defensar la fiabilitat del seu lideratge en el camí cap a la independència i reclamar la confiança col·lectiva per als pròxims passos. Perquè encara que les plebiscitàries finalment s’endarrerissin fins més enllà de les municipals del 24 de maig, Mas va assegurar que no pensa “afluixar”. “És el meu compromís”, va dir.

El que farà demà, un cop mantingudes les últimes converses amb els que han participat en la negociació, serà justament explicar què proposarà a partir d’ara perquè el procés “pugui continuar amb les millors condicions possibles” i evitar que “es desinfli”. Les decisions que acabi prenent, va subratllar, tindran un objectiu fonamental: a més de mantenir viu el procés, fer que “acabi bé”. No va voler confirmar si això, al seu parer, implica desar per ara en un calaix el decret de convocatòria. Però sí que va admetre que, després de setmanes de foc creuat amb ERC, no hi ha les millors condicions per afrontar la cita definitiva per decidir a les urnes el futur del país.

Com es concretarà el nou full de ruta de Mas? El president de la Generalitat encara no va voler ensenyar les seves cartes, tot i que en cercles de Govern i de partit ja circulen diferents hipòtesis. Dilluns, davant de la direcció de Convergència, va deixar clar que el seu compromís inicial -i que segueix mantenint- passa per avançar les eleccions al març en el cas que ERC assumís la fórmula de la llista unitària. Si es veu abocat a unes eleccions sense poder fer pinya amb els republicans en una mateixa candidatura, no vol deixar-se imposar la data i s’inclina per esperar a la tardor.

Per temperar els ànims dins el sobiranisme si la convocatòria s’endarrerís fins després de l’estiu, fonts nacionalistes apunten que dijous Mas podria fixar la data o, com a mínim, deixar ben acotat l’horitzó electoral, pels volts de la Diada. Però per justificar l’ajornament haurà de brandar alguna cosa més. Una de les alternatives que la setmana passada va plantejar a Junqueras consistia a aprofitar els mesos que vénen, amb una majoria sobiranista folgada al Parlament, per anar confeccionant les bases d’una futura Constitució catalana.

Proposarà, a més, seguir desplegant estructures d’estat clau com la Hisenda pròpia. “Hi seguirem treballant mentre la legislatura continuï”, va assenyalar ahir. El que segueix sent una incògnita és si Mas també ho aprofitarà per fer canvis al Govern amb algun encàrrec concret lligat a la construcció de l’estat propi. En tot cas, si allarga la legislatura almenys fins a la tardor, haurà d’oferir raons de pes per convèncer els seus interlocutors d’avui. Tant ERC com l’ANC han elevat aquesta setmana la pressió perquè les eleccions se celebrin al març.

Ensumant un desenllaç sense consens per a les plebiscitàries, l’ANC ha llançat una campanya sota el lema Acord, eleccions i independència. Si no hi ha entesa, l’entitat que presideix Carme Forcadell ha anunciat que iniciarà una sèrie de concentracions al carrer que començarien demà mateix arreu del territori i tindrien com a punt culminant una mobilització “de més intensitat” per diumenge. Ahir al vespre prop de 200 persones, moltes amb pancartes en què es llegia l’eslògan de l’ANC, van rebre Mas a Girona -on va inaugurar una biblioteca- i es van fer sentir amb crits d’“eleccions i independència”.

Crida a posar fi a la “baralla”

Després, davant de quadres de CDC de Girona, va insinuar que la independència no es pot assolir enmig d’aquest clima de tensió: “No es pot arribar a Ítaca tots barallats i cadascú remant pel seu compte”, va dir. Admetia, però, que es pot fer “a vela, a motor o remant”, en relació amb els tempos. Al migdia, Mas havia llançat alguns dards a ERC. Va treure pit pel 9-N malgrat tenir-ho “gairebé tot en contra, a fora i -de vegades- també a dins” de Catalunya. Va lamentar que es vulgui esborrar el record d’aquell èxit -“tenim la memòria molt curta”- i va definir el 2014 com un “grandíssim any” d’avenç nacional. Tot i això, el procés “s’ha embolicat” i ERC no garanteix el seu suport al Govern. Ni tan sols hi ha converses pels pressupostos. Tot queda pendent de les decisions que es prendran en les pròximes hores.

El Govern oficialitza el nomenament d’Altafaj

Ja és oficial. El Govern va fer efectiu ahir el nomenament d’Amadeu Altafaj com a representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea (UE), tal com va avançar l’ARA. Altafaj s’incorpora al càrrec en un moment clau del procés sobiranista, en què haurà de teixir complicitats a les institucions comunitàries per fer pedagogia del cas català. El nou representant permanent de la Generalitat a Brussel·les va ser cap de gabinet d’Olli Rehn, vicepresident de la Comissió Europea (CE) que va tenir un paper molt destacat en el rescat de Grècia. Altafaj s’ha mostrat favorable al procés i va participar en la Via Catalana que es va celebrar a Zuric.

stats