13/08/2015

‘Top manta’: el debat de cada estiu

3 min
Miquel Àngel FraileAlba Cuevas: ‘Top manta’: el debat de cada estiu Les preguntes

Barcelona1. ¿La solució al ‘top manta’ passa per més policia i més jutges?

Miquel Àngel Fraile

La solució són un conjunt de mesures, entre les quals hi ha la persecució de l’activitat il·legal dels manters, de qui els subministra els productes i més amunt. Però també donar sortida a la situació irregular d’aquestes persones. No són bons ni la tolerància ni el bonisme. Jo comparo aquest tema amb l’inici de la lluita contra la drogoaddicció, que incloïa la persecució del camell i de qui subministrava al camell, a més de conscienciar la societat a no consumir drogues. No és un problema fàcil de solucionar, perquè la llei d’estrangeria no es pot aplicar sempre. A més, tampoc és fàcil reorientar-los a una activitat legal, perquè com que són il·legals no els pots formar. Però també s’ha de dir que hi ha part d’aquest col·lectiu a qui ja li va bé fer aquesta activitat perquè són poques hores i es guanyen prou bé la vida. Ens consta que hi ha un efecte crida i hi ha immigrants que vénen a Catalunya a fer els dos mesos de temporada del top manta, com per a la verema o la recollida de la fruita. A més, el canvi a l’Ajuntament de Barcelona també ha provocat un efecte crida: encara que no hi hagi hagut ordre de ser més permissius amb el top manta, algú ha entès que és així. Trobo molt fort manifestar-se a favor del top manta, com ha fet alguna regidora [Gala Pin]. En el seu moment el conseller Saura ja va intentar legalitzar els mercadillos il·legals, però per sort es va aturar, perquè els vam assegurar que ho denunciaríem.

Alba Cuevas

No, la solució no passa per posar més pressió a les persones que fan la venda ambulant. L’actuació policial s’està centrant sobretot en la cara més visible del top manta, que no deixa de ser la peça més vulnerable de l’escala. Cal trobar alternatives a aquest tipus de venda ambulant, que ara per ara és il·legal. Sempre s’hi poden trobar alternatives, com una llicència de venda adaptada a aquesta activitat. Amb la persecució policial, aquestes persones acumulen delictes, quan en realitat haurien de ser multes per faltes administratives, de manera que la seva situació d’exclusió social s’agreuja per culpa dels antecedents penals. Darrere de les baules més febles hi ha una cadena que s’està beneficiant de la situació, i tot i que sabem que s’estan fent accions policials per perseguir aquestes màfies no entenem aquesta pressió tan forta sobre el venedor. Som conscients que és una situació difícil de gestionar, perquè provoca un perjudici per als comerciants, però demanem que es busquin alternatives que no passin per aquesta persecució.

2. ¿Multar els clients seria més efectiu?

Miquel Àngel Fraile

També seria efectiu. Des de la Confederació de Comerç hem creat una campanya que es diu Estirem la manta, i hem fet accions posant-nos al carrer amb una manta a terra amb tríptics per explicar què hi ha darrere del top manta. El consumidor que pensa “Mira, així estic ajudant aquesta persona”, en realitat l’està perjudicant. Sancionar el client del top manta és possible gràcies a una llei catalana, però no s’aplica per qüestions polítiques. No s’hi atreveixen.

Alba Cuevas

Podria ser, per fer entendre que és un mecanisme que va més enllà del venedor. Però multar el comprador perjudicaria el venedor, que veuria limitada l’activitat, que és la seva font d’ingressos. No hi ha una solució perfecta per a la situació, però sí que veiem que cada estiu ens trobem amb situacions semblants. La mà dura no soluciona un problema que va més enllà de l’activitat concreta il·legal. Estem davant d’un problema polític en el qual és necessària una visió social per solucionar un problema d’exclusió.

stats