27-S CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Efímers 03/07/2015

Montse Venturós: “El paper que ha jugat Mas no és el de la ruptura i la independència real”

i
Antoni Bassas
3 min

BarcelonaPrimers dies com a alcaldessa. Com ha anat?

Apoteòsic, sincerament. Han sigut uns dies de corredisses, dels regidors amunt i avall tot el dia, per veure com ens havíem de moure per l’ajuntament.

I què ha descobert fins ara?

Moltes coses. Algunes ja s’intuïen en la campanya electoral, però quan hem entrat allà i hem vist com es treballava des de tresoreria de l’Ajuntament, hem comprovat que està arruïnat. També haurem de fer front a altres problemes greus que vénen de mandats anteriors, com la judicialització amb què es troben bona part de les concessions. Alhora, ens falten mans per tirar endavant allò que una ciutat de gairebé 17.000 habitants requereix.

I quines seran les prioritats de la CUP en aquesta situació?

La reducció del deute i la municipalització dels serveis a l’Ajuntament, com l’aigua, la llum, la neteja dels carrers i l’hospital, ara tot externalitzat. Ara bé, és cert que això comportarà un treball que no acabarà en aquest mandat. Tenim clar que, en el cas de l’aigua, és absolutament impossible fer-ho en els pròxims quatre anys.

¿Una de les primeres mesures que han pres ha sigut abaixar-se els sous?

Ja ho vam anunciar. Hem de tenir un sou que s’equipari a la majoria social d’aquest país, tot i que ara per ara el meu sou en net, que és de 1.402 euros, és molt més alt que el de bona part de la població.

I de què ha de viure Berga?

Ha de treballar en tots els àmbits econòmics, però sobretot l’agroalimentari, que és una de les potencialitats de la nostra comarca.

I el turisme?

Volem treballar en defensa del territori i per la redistribució de la riquesa. El nostre model de turisme és el cultural, patrimonial, esportiu... I no el model de la Cerdanya.

Tot i que ha donat molta feina.

Però com viuen les persones allà el seu dia a dia? Amb una clara diferenciació social respecte als turistes habituals del cap de setmana. Per exemple, a la Cerdanya si no ets d’allà el cafè val bastant més. I els preus de lloguer dels pisos són estrepitosos. La gent d’allà ha de mantenir un nivell de vida que s’equipara al de les persones que hi tenen una segona residència. Això no és just.

Vostè té una botiga de llegums cuits. Això és capitalisme?

No. La lògica del sistema et porta a treballar amb proveïdors amb qui no treballaries, però intentes regenerar-ho en altres àmbits. Apostant per productes de la comarca, per exemple.

I en política, com es fa per equilibrar la voluntat transformadora i la realitat existent?

La realitat l’he de tocar encara. Fa quinze dies que hem arribat a l’Ajuntament i encara m’he de trobar amb les primeres contradiccions. Però, com a la botiga, hi ha molts productes que no venc per principis. A l’Ajuntament haurem de fer el mateix.

Quin paper tindrà la CUP el 27-S?

Ha de treballar per la ruptura i per una desobediència clara a partir de les eleccions.

I abans del 27-S? ¿Hauria de fer sola aquest camí o buscar aliances?

Això ho discutirem a la CUP. Però hem d’estar al costat d’aquells que no considerin com a propi l’ordre constitucional establert, ni el vell règim del 1978.

Sent així, ¿entendria que hi hagués un acte conjunt en campanya amb Mas, Junqueras i Fernàndez?

El paper que ha jugat Artur Mas no em sembla propi d’un camí de ruptura cap a la independència real. El 9-N no va ser un acte de desobediència, ni de bon tros.

Doncs al president li ha caigut una querella criminal.

És que l’acte de desobediència era previ. No era muntar la costellada, que en diem a Berga.

Suposo que si fos grega, votaria que no al referèndum. ¿Alguna sortida per als grecs després de dir “no paguem”?

Empoderament, treballar des de la base i empènyer. Solidaritat absoluta des d’aquí.

stats