Efímers 17/03/2015

Nits d’insomni per al gabinet de crisi

El govern manté reunions fins a la matinada per evitar la fallida del sector financer

Pau Riera
2 min
Antoni Martí, cap de govern d’Andorra, i Jordi Cinca, ministre de Finances, són dos dels membres del gabinet de crisi.

BarcelonaPocs dies es recorden tan moguts a Andorra com els viscuts durant l’última setmana i, sobretot, dissabte i diumenge passat. La irrupció del cas de blanqueig de la Banca Privada d’Andorra (BPA) va posar -i manté- en estat d’alerta tant el govern del país com la mateixa BPA i la resta d’entitats bancàries. Des del mateix dia que van saltar les alarmes, dimarts 10 de març, es va iniciar la maquinària per contenir i intentar solucionar el problema. No es recorda en la història del coprincipat un escàndol d’aquestes dimensions. La recentment reelegida cúpula del govern va reunir-se el mateix dia en què va esclatar el cas.

Aquella tarda va començar una marató de llargues reunions comandades pel cap de govern, Antoni Martí, secundat per tres dels seus ministres: Jordi Cinca, ministre de Finances i Funció Pública; Jordi Alcobé, ministre d’Economia i Territori, i Gilbert Saboya, ministred’Afers Exteriors. Tots quatre han format un comitè de crisi que ha mantingut reunions diàries. Les trobades han durat fins a altes hores de la matinada i han estat extenuants.

Dissabte i diumenge la marató de reunions es va prolongar. Tant l’Institut Nacional Andorrà de Finances -l’òrgan governamental que ha intervingut la BPA- com els cinc bancs andorrans es van trobar en diferents moments per abordar si la BPA estava en disposició d’obrir les portes dilluns. Finalment, ahir el banc va obrir però amb importants restriccions en la retirada de diners.

Una portaveu del govern va explicar ahir que el ministre de Finances no està dormint més de dues hores cada nit. I és que els ministres implicats en el gabinet de crisi no es dediquen a res més que a trobar un camí de sortida per al sistema bancari d’Andorra, que viu un moment crític. De la mateixa manera, és quasi impossible accedir a Antoni Martí des de dimarts. Les urnes el van tornar a confirmar com a màxim governant del país dels Pirineus i les seves funcions havien de centrar-se a formar el nou consell de ministres i preparar la legislatura, però la denúncia del govern dels Estats Units ho va trastocar tot.

Pendents de la justícia

Per la seva banda, els dirigents de la BPA estan pendents de les decisions de la justícia andorrana. De moment, s’han detingut tres directius, però només ha transcendit el nom d’un d’ells, el conseller delegat Joan Pau Miquel Prats. Es desconeix quins són els altres dos detinguts.

A Andorra, el banc intervingut i actualment administrat per tres persones nomenades per l’INAF és conegut popularment com “el banc dels rics”. És una entitat dedicada exclusivament a la banca privada i moltes de les grans famílies andorranes hi buscaven assessorament. Aquestes grans fortunes són les que corren més risc de perdre diners si la BPA s’hagués de liquidar. A més, també és el banc de moltes de les mitjanes i grans empreses andorranes, que treballaven amb grans quantitats de diners.

Mentre no hi hagi cap novetat que permeti saber quin serà el destí del banc, les reunions maratonianes continuaran.

stats