El PSC perdrà Sabadell i Albiol no serà alcalde

L’auge de la CUP fa decantar majories i és la clau per decidir governs de grans ciutats

El 24-M provocarà canvis de color a molts dels grans ajuntaments de Catalunya. L’enfonsament dels partits tradicionals i l’auge de l’esquerra alternativa han dibuixat plens molt fragmentats, on la CUP -que gairebé ha triplicat el nombre de regidors- té la clau de la governabilitat. El cas més paradigmàtic és el de Badalona. Els resultats a la tercera ciutat del país deixen la porta oberta a forjar un govern alternatiu a Xavier García Albiol. Tot i que va treure el doble de regidors que la segona força (10 regidors), el PP ja va insinuar ahir que perdrà l’alcaldia. “Hem guanyat, però hi haurà pacte de perdedors”, afirmava Albiol. El cert és que la segona força, amb cinc regidors, Guanyem Badalona en Comú -format per la CUP, membres de Podem i Procés Constituent-, ja ha mogut peça.

Guanyem Badalona en Comú es reunirà dissabte per decidir “les idees força” i marcar les línies vermelles dels pactes. Defensen que els resultats posen de manifest que la ciutat vol un canvi de govern i, com a segona força, es postulen per “liderar” les negociacions. “Entenem que els badalonins han dit que no volen Albiol i farem el que puguem per fer-lo fora”, afirmava ahir un dels membres de la coalició. Per això, han iniciat converses amb ERC i ICV, les dues formacions amb qui “més poden entendre’s”. Els republicans es consideren “part de la solució” per articular el nou govern, i s’han posat a disposició de la nova força, en bona part gràcies a la “sintonia” que hi ha amb la líder, Dolors Sabater. Des d’ERC veuen del tot factible el pacte amb la coalició de l’esquerra alternativa i ICV. “Hem de trobar la manera d’entendre’ns, i som optimistes”, asseguraven ahir.

Ara bé, un hipotètic acord entre les tres llistes sumaria deu regidors, insuficients per garantir la majoria absoluta (13). Això obligaria a fer pactes puntuals, també per investir Sabater. El suport extern podria venir del PSC. Guanyem Badalona en Comú no renuncia ni a l’eix social ni al nacional, de manera que veuen complicat integrar-los al govern. A més, el PSC dubta si té la legitimitat per formar-ne part després d’estimbar-se (ha passat de 9 a 4 regidors). Ahir el líder del PSC, Miquel Iceta, va fer aquesta reflexió: “M’agradaria un canvi a Badalona, i per nosaltres no quedarà”.

L’esquerra pactarà a Sabadell

Sabadell ha castigat el PSC per l’etapa Manuel Bustos, i els socialistes s’han desplomat de 13 a 5 regidors. Hi ha un quàdruple empat a quatre regidors entre Unitat pel Canvi - Entesa (ICV, EUiA i membres de Podem), ERC, la Crida (que inclou la CUP) i CiU. Amb aquest panorama, la incògnita és saber quines formacions acabaran formant part del govern municipal que encapçalarà, gairebé segur, Unitat pel Canvi: cap força vol avalar el projecte del PSC, ara liderat per Josep Ayuso. De moment, CiU i Ganemos, que té dos regidors, també entraran a la roda de converses dels partits d’esquerres. La Crida, que no preveia entrar amb tanta força, no es tanca a cap acord, conscient que el més important és relegar el PSC a l’oposició, i decidirà finalment la seva posició el 6 de juny en una assemblea.

A Berga, la CUP va imposar-se per la mínima a CiU, que governava amb majoria absoluta. Tot i que té els mateixos edils que els convergents, sis, s’inclinen per governar en solitari per “afavorir el debat als plens” i fer pactes puntuals, en principi amb ERC. Ara bé, dimecres al vespre els republicans, amb tres regidors, podrien decidir si pacten amb CiU, ja que junts sumen majoria absoluta. “No ens tanquem a res”, afirmava ahir a l’ARA la cap de llista d’ERC, Ermínia Altarriba. A Capellades, on els cupaires també han guanyat, admeten que ERC és el soci més factible per pactar. Falta concretar el paper de la CUP a Reus, vencedor moral el 24-M en passar d’un a sis regidors, i que es va convertir així en segona força per darrere de CiU. L’esquerra alternativa ja fa passos per començar a governar.

Més continguts de

El + vist

El + comentat