Regne Unit: ¿més segurs dins o fora de la UE?

En una compareixença als Comuns relativa als atemptats de Brussel·les, la ministra britànica de l’Interior, Theresa May, assegurava ahir que “el Regne Unit està més segur dins de la Unió Europea”. Després de la seva comunicació, dos especialistes, Richard Walton, excap de la unitat contraterrorista de Scotland Yard, i David Anderson, jutge que revisa la legislació antiterrorista del Regne Unit, analitzaven aquest punt de vista davant els micròfons de la BBC Radio 4. A parer de Walton, “ser a dins o a fora és irrellevant”. La tesi és que la lluita antiterrorista no es canalitza a través d’organismes comunitaris com l’Europol, “sense capacitat operativa”, sinó bilateralment. “L’exemple és la coordinació establerta entre França i Bèlgica arran dels atemptats de París”. Anderson, però, afirmava el contrari. “Més segurs dins de la Unió”.

El debat seguretat- Brexit esclatava, de fet, al cap de mitja hora que es conegués l’atac a l’aeroport de Zaventem. La columnista del Daily Telegraph Allison Pearson piulava dimarts de bon matí: “Brussel·les, capital de facto de la Unió Europea, és també la capital jihadista. I els remainers [partidaris de quedar-se a la UE] s’atreveixen a dir que estem més segurs a la UE”. S’hi afegia el novel·lista i columnista Tony Parsons: “Els [nostres] pensaments estan amb la gent de Brussel·les. Cap nació del món no pot protegir els seus ciutadans sense protegir les seves fronteres”. I la també columnista Katie Hopkins, del Daily Mail, diari partidari del Brexit : “Cadascú de vostès que va dir que els refugiats són benvinguts, «Sí, deixeu-los entrar», és responsable de Brussel·les. I encara no ho pot veure”. Més indignació, però, va causar el líder del UKIP. Nigel Farage va repiular el comentari d’Allison Pearson i dimarts, en un acte públic, va anar molt més enllà: “El lliure moviment de gent suposa el lliure moviment de Kalàixnikovs”.

Atemptats frustrats al Regne Unit

Però no tots els terroristes provenen del continent europeu. Ahir mateix dos estudiants residents a Londres, de 21 i 22 anys, van ser considerats culpables de planejar el tiroteig indiscriminat de policies amb armes automàtiques en una acció inspirada per l’Estat Islàmic. En els últims 18 mesos la seguretat del Regne Unit ha evitat set intents d’atemptat, segons va revelar May a la Cambra dels Comuns.

El + vist

El + comentat