Efímers 24/04/2018

Roses grogues a la Generalitat per demanar la llibertat

Mireia Esteve
2 min
Roses grogues a l’escultura de sant Jordi al Palau de la Generalitat.

BarcelonaCom cada 23 d’abril des de fa vint anys, el Jordi i la Núria van tornar a visitar el Palau de la Generalitat. Ahir, però, abans d’entrar-hi van seguir un ritual nou: deixar una rosa groga o vermella a les tanques que protegien l’edifici. “Aquest any hem volgut fer la visita amb més motiu que mai”, deia la Núria, abans de posar-se a la cua quilomètrica que envoltava el Palau. Des d’abans de les 11 del matí, centenars de ciutadans van esperar amb paciència i amb crits de “Llibertat presos polítics” per entrar a la seu de la institució, intervinguda pel govern espanyol des de fa gairebé sis mesos. 8.000 persones van visitar la Generalitat.

El dia de Sant Jordi és un dels tres dies de l’any que la seu de la institució obre les portes i es deixa veure per dins. La d’ahir va ser la primera vegada que aquesta jornada de portes obertes no l’havia precedit la tradicional missa de Sant Jordi ni la declaració del president de la Generalitat, que va enviar un comunicat des de l’exili. Aquesta situació d’excepcionalitat és la que va voler denunciar tan bon punt van obrir les portes del Palau l’Assemblea de Treballadors en defensa de les Institucions Catalanes, que va organitzar un esmorzar reivindicatiu per als treballadors de la Generalitat.

Les roses que ahir decoraven el Palau de la Generalitat van ser col·locades pels ciutadans de manera espontània, una acció que es va allargar durant tot el dia i que també va omplir de color l’estàtua de sant Jordi del Pati dels Taronjers. “És una institució que ens han pres i hem de recuperar”, reivindicava l’Alexis amb una flor groga a la mà. “És un símbol per recordar la gent que no és aquí, que està injustament empresonada per representar el nostre poble”, explicava la Mireia. El Javi, que va deixar dues roses vermelles, va lamentar la gravetat del moment actual: “És molt dur el que estem vivint”. I el Sant Jordi que celebraven ahir era, per a en Jordi, “més trist” perquè estava tenyit d’“injustícia”.

Tapís de flors a plaça Catalunya

El record pels presos també es va fer visible a plaça Catalunya, amb un gran tapís de roses grogues instal·lat per Òmnium i l’ANC. El vicepresident de l’entitat cultural, Marcel Mauri, va reivindicar la cultura com un “instrument per vèncer la por i la repressió”. Al seu costat hi havia la periodista Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, que va omplir el tapís amb la seva rosa groga. I, com ella, centenars de ciutadans que no van voler oblidar que hi ha nou presos que ahir no van poder gaudir de la festa de Sant Jordi.

stats