Sexe a partir dels 16 anys i casar-se als 14: tres expertes opinen

Una advocada, una sexòloga i una educadora analitzen la paradoxa que provoca la reforma del Codi Penal del PP

1. Com valora que el sexe amb un adult sigui legal als 16 i el Codi Civil permeti casar-se als 14?

2. Augmentar l’edat de consentiment sexual protegeix les dones, tal com defensa el PP?

Un dels punts més controvertits del nou Codi Penal és que l’edat de consentiment sexual s’eleva dels 13 als 16 anys. El PP argumenta que amb aquesta mesura es protegeix les dones i possibles casos de pederàstia. En cas d’incompliment, l’adult podrà ser castigat per abusos sexuals, malgrat que la relació hagués sigut consentida per l’adolescent, i pot ser condemnat amb una pena d’entre dos i sis anys de presó. Paradoxalment, i si no hi ha cap canvi d’última hora al Senat, el Codi Civil mantindrà els 14 anys com l’edat mínima per casar-se, sempre que hi hagi el consentiment dels pares. Una jurista, una sexòloga i una professora de ciències de l’educació valoren la mesura a l’ARA.

OLGA TUBAU, jurista

“El canvi no respon a cap necessitat de protecció real”

1. Si la legislació del país possibilita que una persona es casi als 14 anys, tot i que necessiti el permís del pares, sembla incongruent que a aquesta edat un menor no pugui donar el seu consentiment a tenir relacions sexuals amb qui vulgui. El canvi legislatiu respon a un desconeixement de la realitat actual: una persona de 14 o 15 anys no és tan vulnerable com podia ser-ho fa un segle, en què pràcticament fins als 21 anys no sortia de casa. El més lògic és que es posés com a edat de consentiment sexual els 14 anys. Sigui com sigui, el que queda clar és que desconeixen que els nostres adolescents ja poden formar-se un criteri lliure i raonable sobre amb qui mantenir relacions sexuals i amb qui no.

2. L’argument no s’aguanta per enlloc. D’una banda, no crec que el fet que un menor mantingui relacions sexuals consentides amb un major d’edat sigui un problema tan greu perquè s’hagi de dur a terme aquesta modificació legislativa. I, de l’altra, no veig com es pot defensar que la mesura es fa per augmentar la protecció de les dones. Hi ha nois de 16 anys tan vulnerables com una noia. En definitiva, aquesta modificació no respon a cap necessitat de protecció real.

CARME SÁNCHEZ, sexòloga

“No té sentit que una relació es pugui consentir i l’altra no”

1. Elevar l’edat de consentiment sexual del país era una demanda d’organismes internacionals de fa temps perquè 13 anys era de les més baixes que hi havia a Europa. El que no veig gaire clar és que la nova edat s’hagi de fixar en 16 anys. Si a la consulta em ve un noi de 18 anys que em diu que surt amb una noia de 15, què li dic?, que està cometent un delicte? En determinades situacions pot ser una decisió injusta perquè depèn de la maduresa de cada menor. Ara bé, queda clar que la mesura és contradictòria amb el fet que es permeti a un menor casar-se amb 14 anys. No té sentit que una relació la puguis consentir de manera legal a aquesta edat i l’altra no.

2. Sí, perquè actualment s’estan donant molts casos de xarxes de pederàstia a causa, sobretot, de l’ús d’internet i de l’auge de les xarxes socials.

EVA BRETONES, educadora

“S’ha d’ensenyar als menors a prendre decisions”

1. Totes les mesures de protecció a la infància són benvingudes. Ara bé, el problema és que els sistemes de protecció dels menors no es posen d’acord. Per exemple, l’escolarització és obligatòria fins als 16 però no poden conduir fins als 18. Pel que fa al matrimoni, només es pot dir que sorprenen, sobretot venint d’un partit conservador com és el Partit Popular. El que s’hauria de fer és fixar una edat consensuada en què es deixi que els menors prenguin les seves pròpies decisions.

2. Sí, tot el que permet la protecció de menors s’agraeix. Ara bé, si veiem que els menors són capaços de prendre algunes decisions, el que s’ha de fer és ensenyar-los a prendre’n d’altres perquè sàpiguen enfrontar-se a segons quines situacions, com denunciar quan són víctimes d’un cas d’assetjament sexual.

Esteu d'acord que l'edat de consentiment sexual passi dels 13 als 16 anys? Creieu que si es pen aquesta decisió caldria canviar també l'edat mínima per casar-se? tip Comparteix la teva opinió

El + vist

El + comentat