DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Efímers 07/03/2015

Les nenes model s’exposen a les xarxes

Plataformes com Instagram s’han convertit en un expositor de menors a l’abast de qualsevol desconegut

Selena Soro
5 min
Kristina Pimenova, filla d’una model i un exfutbolista, té 9 anys, 630.000 seguidors a Instagram i 40.000 euros a l’any en ingressos.

BarcelonaThylane Blondeau, filla d’un futbolista i d’una dissenyadora de moda, va començar a fer de model als 4 anys. Va saltar a la fama als 10, després de protagonitzar un reportatge a Vogue França maquillada i vestida com una adulta: la hipersexualització de la nena va despertar la indignació a les xarxes, i l’episodi va acabar amb la destitució de l’editora en cap de la revista, Carine Roitfeld, que ocupava el càrrec des de feia una dècada. A causa de l’escàndol el govern francès va iniciar una reforma legal per prohibir els concursos de bellesa en menors de 13 anys, arran d’un informe que alertava de la hipersexualització com un “fenomen cada vegada més present”, i que detectava en “les expressions, les postures i els codis de vestuari dels menors de 12 anys”, que considerava “massa precoços”. “Es disfressa les nenes de llaminadures sexuals en una cursa per l’aparença, la bellesa, la seducció i el culte del jo”, va denunciar aleshores la senadora Chantal Jouanno. L’exministra destacava que els nens d’avui dia constituïen la seva identitat a partir d’“una regressió en el model d’igualtat” entre home i dona, i que els estereotips s’havien infiltrat “als videoclips, les joguines i la televisió”.

Ara, plataformes com Instagram o Pinterest s’han convertit en un nou altaveu que exposa molts menors davant milers de desconeguts. Kristina Pimenova, coneguda a internet com la nena més bonica del món, té més de 630.000 seguidors a Instagram i ja ingressa més de 40.000 euros a l’any. Al febrer va ser a Barcelona, i havia de desfilar per al 080, tot i que al final l’expectació mediàtica va fer que la marca decidís fer-la seure al front-row. A finals de desembre Pimenova ja havia atret l’atenció dels mitjans després que la seva mare -la model Glikeriya Pimenova, dona de l’exfutbolista Ruslan Pimenov- publiqués una imatge de la nena a Instagram en shorts, que va ser acollida amb moltes crítiques i alguns comentaris pujats de to. No és, ni de bon tros, l’única menor que desfila a les xarxes.

Els adolescents i les xarxes

A Instagram hi ha centenars de comptes amb milers de seguidors que, amb títols com Sexy Teens o Sexy Teens Exposure, publiquen imatges de nenes de 12 a 15 anys en postures absolutament sexualitzades i mig nues. No es considera pornografia infantil perquè són les mateixes adolescents les que publiquen les fotografies als seus comptes.

Un article al portal Identities, titulat The disturbing way some teens are really using Instagram, alertava que, en quatre anys, aquesta xarxa social s’havia convertit en una porta oberta als depredadors sexuals, i assenyalava que era el resultat d’una tempesta perfecta, on s’ajuntava la necessitat d’aprovació dels adolescents -que distribueixen públicament les seves imatges sexualitzades- i la certesa dels depredadors que tirar floretes als joves amb “m’agrada” i follows és la millor manera de tenir-los ben a prop. “És el tipus de fotografia que s’espera d’una generació que creu que la manera de provar la seva vàlua és fer morros davant el mirall del lavabo”, il·lustra l’article d’ Identities.

De fet, hi ha comptes a Instagram (com ara @ig_sexy_teens_exposure) que, de manera explícita, demanen fotografies a les adolescents a canvi d’aconseguir-los seguidors. “Els adolescents sempre han necessitat l’aprovació del grup”, diu a l’ARA la psicòloga Anna Claret, que afegeix: “El que passa és que ara el grup social s’ha transformat també en «m’agrada» d’Instagram i Facebook”. A l’article d’Identities, la psicòloga Elizabeth Daniels, de la Universitat de Colorado, afirmava: “Dóna-li a algú una càmera i al final acabarà fent-se alguna foto nu. Això no és res nou. El que és nou és la capacitat instantània de fer-la visible a una audiència global. I això crea un nou i gran problema: posar una imatge sexualitzada a internet fa que els depredadors tinguin la possibilitat d’assetjar o extorsionar l’adolescent”.

I cada vegada més, de contactar-hi: segons una recerca publicada a Forbes, el 72% dels adolescents són actius a Instagram, i molts inclouen a la seva bio el seu compte de Snapchat (un xat molt similar a WhatsApp, on primen les imatges) o, fins i tot, la localització geogràfica del punt on s’ha pres cada fotografia. “Elles saben el que està bé i el que està malament, però la pressió del grup per ser sexi i guapa és més forta. El desig d’agradar acaba pesant més que el valor de la intimitat i la innocència”, reflexiona Claret. I a Instagram, com que és una xarxa que es basa sobretot en imatges, és més fàcil que la persona retratada acabi sent reduïda a un objecte sexual. “Per això és tan important el paper dels pares, que han de vigilar què publiquen els seus fills a les xarxes i assegurar-se que, si tenen Instagram, almenys estigui configurat per ser privat”, conclou la psicòloga Anna Claret.

Instagram no és l’única plataforma on els adolescents s’exposen als ulls no sempre benèvols de milers de desconeguts. El gener de l’any passat, per exemple, les alarmes van saltar per una nova moda entre les joves: preguntar als usuaris de YouTube si les trobaven guapes o no. També triomfa a internet i als mòbils l’apli Hot or Not, que anima els usuaris a penjar fotografies seves perquè la gent valori si són atractius o no, amb un lema que apel·la a una eterna ansietat en l’adolescència: “Fes-te veure”.

Tumblr i Pinterest, el paradís de la ‘thinspiration’

El fenomen de la thinspiration -de l’anglès thin (prima) i d’ inspiration (inspiració)- és el nom que reben a internet les comunitats que elogien la primor, amb eslògans presumptament motivacionals com ara “Fes que es penedeixin del dia que es van atrevir a dir-te grassa”, “No deixis d’aprimar-te fins que te’n sentis orgullosa” o “Que quan el teu nòvio t’agafi en braços, no puguis pesar-li gens”, sobreposats sobre imatges de noies sense un gram de greix, l’objectiu que es marquen les seguidores de la #thinspo. Són l’herència de les pàgines d’Ana y Mia (comunitats que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia), que han trobat forat en plataformes com Tumblr o Pinterest, on primen el contingut audiovisual i el públic femení. “Les adolescents volen ser com les models que veuen als mèdia”, diu a l’ARA la psicòloga infantil i juvenil Anna Claret, que indica: “Abans només hi havia un parell de revistes de modai ara el bombardeig és a Instagram, Facebook i la resta de xarxes socials”. Segons la psicòloga, molts trastorns alimentaris comencen precisament quan no es compleixen els cànons de bellesa que les nenes prenen com a model.

stats