El TC aixeca la suspensió sobre les oficines del Govern a l’exterior

Una de freda i una de calenta per al Govern en acció exterior. El Tribunal Constitucional va donar llum verda al fet que la Generalitat tingui delegacions a l’estranger, però en canvi va dilapidar qualsevol intent de Catalunya de ser un “subjecte internacional”. Relacions exteriors sí, però en un marc autonòmic.

El TC va respondre així al recurs del govern del PP contra la llei d’exteriors que va aprovar el Parlament. Els magistrats creuen que Catalunya pot impulsar una política exterior sempre que respecti “la competència exclusiva de l’Estat” en matèria de relacions internacionals. Amb aquest precepte, l’alt tribunal considera legals els articles de la llei que fan referència a l’acció exterior (i la projecció de “la llengua i cultura catalanes”), l’obertura de delegacions a l’estranger, el nomenament d’un representant davant la UE -un càrrec que ocupa Amadeu Altafaj- i els acords de col·laboració amb organismes d’altres països.

Així, el TC nega que “l’interès general” només es garanteixi “amb normatives unitàries” i avala que la Generalitat tingui una llei pròpia per regular la seva acció exterior, sempre que es limiti a les competències que li atorga l’Estatut.

En canvi, l’alt tribunal manté suspesos els articles que defineixen Catalunya com un “subjecte internacional” o es refereixen a la seva capacitat de fer diplomàcia. Segons el TC, la llei vol “dotar inequívocament” Catalunya d’una “aparença de subjectivitat internacional” que no pot tenir perquè els ens territorials, segons diu el TC, “no poden participar de les relacions internacionals”. És en aquesta part que els magistrats fan seus els arguments del govern espanyol i creuen que la llei “és susceptible de perjudicar greument” les relacions de l’Estat, en àmbits com l’economia i la seguretat.

La resolució es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), de manera que no ha esgotat els cinc mesos que tenia per decidir si mantenia o aixecava la suspensió.

El + vist

El + comentat