EUROPA GRÈCIA A LES URNES
Efímers 02/07/2015

Tsipras manté el referèndum i demana el no

El primer ministre grec rebaixa les pretensions però els socis europeus es neguen a reprendre el diàleg fins després de la consulta

Gerard De Josep
4 min
Una home observant en un bar d’Atenes el discurs que va fer ahir al migdia Alexis Tsipras per refermar el seu compromís amb el no al referèndum.

AtenesEn tan sols una setmana, Tsipras ha aparegut a la televisió pública per anunciar un referèndum, un control de capitals i la seva possible dimissió si el resultat de la consulta no és un rebuig a les propostes dels creditors. Per això, quan ahir es va anunciar un nou missatge institucional, a mig país li van tremolar les cames. Tothom intuïa que es tractava d’un nou gir inesperat del serial grec: l’anunci d’un acord, la reconsideració de la posició del govern o la retirada de les urnes de diumenge. Però Tsipras va aparèixer amb una bandera europea a la seva dreta i una de grega a l’esquerra només per dir que tot tira endavant tal com estava previst. El no a les condicions dels socis segueix sent tan rotund com sempre.

Les sospites no eren infundades. Al matí havia circulat, primer pel Financial Times i després per la resta de mitjans, una carta de Tsipras a les institucions (el Banc Central Europeu, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional) en què es mostrava disposat a acceptar pràcticament totes les condicions a canvi d’“alguns canvis menors”. Aquests matisos es referien sobretot a les tarifes de l’IVA, que mantindrien la reducció d’un 30% a les illes i col·locarien el dels hotels en un 13%. Les seves concessions, però, afectarien el baluard que ha fet més difícil l’acord: les pensions. En aquesta última proposta, el govern cediria fins a acceptar l’abolició de les ajudes socials per als jubilats amb rendes més baixes i donaria llum verda a aplicar la primera pujada gradual de l’edat de jubilació aquest octubre. “Als jubilats hem de dir-los que lluitem per ells, perquè rebin una pensió justa i no una propina”, va dir ahir Tsipras.

Cues quilomètriques als bancs

La gent gran és un dels sectors més afectats aquests dies a Grècia, a la vegada que un dels actius electorals més cotitzats. Ahir milers de pensionistes s’acumulaven davant les portes de les sucursals bancàries del país que obrien expressament per abonar un màxim de 120 euros a aquells que només disposen de cartilla i no de targeta de crèdit. Se’ls havia promès que dilluns passat cobrarien íntegrament la pensió, però amb els bancs tancats pel corralito, molts van quedar-se amb les mans buides i la impossibilitat de percebre el que els tocava.

Les cues a primera hora del matí ahir eren quilomètriques, i davant de cada seu es desplegaven debats encesos sobre qui té la culpa de la situació actual. “Estarem millor si votem que no i els engeguem a tots a pastar!”, exclamava una dona a fora del banc. “Però mira com ens hem de veure! Fent cues i traient un màxim de 60 euros, això no és estar millor”, li responia un home. Una enquesta del diari progressista Efymerida Ton Syntakton, de fet, revelava ahir que la situació de corralito ha tingut un impacte directe sobre la intenció de vot al referèndum, i ha reduït en un 10% l’opció del no. Segons el sondeig, un 46% dels grecs són ara partidaris de no acceptar les reformes proposades (un 30% votarien que sí), mentre que abans d’imposar-se la mesura la xifra arribava fins al 56%. Per això Tsipras es dirigia ahir directament als pensionistes assegurant que farà mans i mànigues perquè aquesta situació sigui temporal. “Els dipòsits no seran sacrificats a l’altar dels xantatges”, va sentenciar. La Maria, una vídua de 74 anys, afirmava a l’ARA que res no influenciarà el seu vot. “A mi ningú em dirà què he de votar”, va assegurar.

Aprofitant el moment, el principal líder de l’oposició, Andonis Samaràs, va agafar el relleu de Tsipras a la televisió i va posar el dit a la llaga. Començava el discurs acusant Tsipras de no tenir la “valentia d’admetre” que és responsable del tancament dels bancs. El primer ministre, però, havia responsabilitzat de la mesura el Banc Central Europeu, que també ahir va decidir mantenir el sostre del fons d’emergència de liquiditat a les entitats hel·lenes al nivell de divendres passat. Tots dos discursos arribaven just una estona abans que es reunissin a Brussel·les els ministres de Finances de la zona euro, que directament van descartar l’opció d’entrar a negociar cap nou document grec fins que no es conegui el resultat del referèndum aquest diumenge.

Desgast de portes endins

Fins diumenge, el Govern grec haurà de lluitar amb les seves pròpies contradiccions i arribar sencer a una consulta que l’està desgastant encara més sobretot pels mateixos problemes interns. Una pancarta immensa que demanava el no al referèndum apareixia ahir penjada del ministeri de Finances, que davant d’una l’allau de crítiques s’apressava a assegurar que l’acció s’havia dut a terme sense autorització.

Fonts governamentals decidien, a més, explicar que aquest executiu mai s’ha plantejat retallar en despesa de Defensa, mentre que la carta de Tsipras admetia una reducció de 400 milions d’euros en el pressupost corresponent. El ministeri de Seguretat Social informava que avui seran publicades noves places de funcionaris per esvair els rumors que apunten que un no al referèndum podria eliminar-les. El ministre de Sanitat demanava solidaritat a les farmàcies per a aquests dies difícils, mentre que des del sector li responien que, si vol ajudar, el que hauria de fer és no proposar els augments en les cotitzacions a les assegurances mèdiques.

stats