17/03/2015

El cas BPA tindrà conseqüències al Barça

3 min
Ramon Cierco, amb americana blava i al costat de l’alcalde d’Encamp, amb l’exdirectiu Coll i Sandro Rosell, els dos homes que el van dur al Barça.

BarcelonaLa crisi de la Banca Privada d’Andorra ha arribat de ple al Camp Nou i dilluns, just després del Barça-Madrid, es podrien anunciar les primeres conseqüències del cas de blanqueig de diners de la BPA. El directiu blaugrana Ramon Cierco, president del banc andorrà juntament amb el seu germà Higini, anunciarà als seus companys de junta que deixa de tenir responsabilitats al club. Segons diverses fonts consultades per l’ARA, la fórmula que hi ha sobre la taula a hores d’ara és que Cierco no presenti la seva dimissió, sinó que abandoni l’activitat ordinària dins del club, desapareixent de l’esfera pública i a la vegada apartant-se dels dos càrrecs que ostentava fins ara, com a responsable del futbol formatiu i vicepresident de la Fundació del Barça. D’aquesta manera, Cierco passaria a estar en la mateixa situació que Toni Freixa, apartat de qualsevol funció per les desavinences amb l’actual president, Josep Maria Bartomeu.

Xerrada amb Bartomeu

La setmana passada el directiu andorrà va parlar amb Bartomeu i li va explicar la situació que travessa la seva societat. Cierco manté que ni ell ni el seu germà sabien res del presumpte cas de blanqueig de la BPA, i va avançar al gabinet de crisi de Can Barça els episodis que s’anirien succeint durant els dies següents, i que s’han anat confirmant durant les últimes hores. Cierco va avançar a Bartomeu que hi hauria detencions a la cúpula executiva de la BPA, entre les quals la del conseller delegat, Joan Pau Miquel Prats, però va defensar la seva innocència davant del president culer. Això sí, va admetre que les irregularitats que han detectat són innegables.

En la seva conversa, Bartomeu i Cierco van començar a abordar quina seria la millor solució del cas, un episodi complex i espinós perquè hi ha unes eleccions a l’horitzó. A la vegada, el mateix president està imputat pel cas Neymar, un fet que limita els moviments del màxim mandatari barcelonista. Bartomeu, d’acord amb el que fixen els estatuts, no pot fer fora un directiu, tot i que tampoc ha sigut mai la seva voluntat: Cierco compta amb un gran suport intern, i tampoc s’entendria aquesta situació de portes enfora amb la situació que viu el mateix president arran del cas Neymar, que, a diferència del de la BPA, deriva de la mateixa gestió del Barça.

Tot i que la decisió de Cierco dependrà del que passi durant els pròxims dies, ara mateix la voluntat de totes dues parts és aparcar el tema fins dilluns i fer que la parcel·la esportiva prengui absolut protagonisme amb els crucials enfrontaments contra el Manchester City i el Reial Madrid. La setmana que ve, però, quan la junta directiva faci la seva reunió ordinària, està previst que Cierco comuniqui als seus companys la seva decisió i desaparegui completament del dia a dia de l’entitat, un fet més fàcil en el seu cas perquè resideix a Andorra i baixava expressament des del Principat per dedicar-se al Barça, primer al capdavant de la secció d’hoquei i posteriorment a la Fundació i el futbol formatiu.

Carpeta secundària

Malgrat que al Camp Nou són conscients de la magnitud del cas de la BPA, la carpeta Cierco va quedar en un segon pla divendres, després que el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz donés per finalitzada la instrucció del cas Neymar i processés Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i el mateix club per tres delictes contra la hisenda pública. La situació de Cierco es va convertir en qüestió d’hores en un incendi menor, que s’espera apagar dilluns, just quan es preveu que el club conegui quina és la petició del fiscal pel cas Neymar.

stats