SALUT ACTE ALTRUISTA
Efímers 22/07/2015

Els donants rebran un missatge quan la seva sang salvi vides

La mesura ha de servir per incentivar la donació, que aquestes dues últimes setmanes, amb l’onada de calor, ha baixat un 13%

Lara Bonilla / Glòria Pivetal
4 min
Una tècnica processant diferents bosses de sang en un laboratori del Banc de Sang i Teixits.

BarcelonaDonar sang és donar vida. Però el descens de les donacions que es registra des de ja fa uns anys en diferents països del món ha fet que cada cop siguin més necessàries les campanyes per incentivar una donació constant. Una de les més innovadores és la que s’ha posat en marxa a Suècia, on s’avisa el donant cada cop que la seva sang salva una vida.

Aquest singular sistema també es posarà en marxa a Catalunya, on el Banc de Sang i Teixits està desenvolupant una aplicació per a smartphones que el donant es podrà descarregar, de manera que mitjançant un servei de missatgeria push rebrà una notificació quan la seva sang hagi arribat a algun hospital de Catalunya, s’hagi utilitzat en alguna operació o hagi salvat una vida. “Coneixem la traçabilitat de la sang des que es dóna fins que es fa servir i podem compartir aquesta informació amb els donants”, explica Albert Herrero, director d’informàtica del Banc de Sang i Teixits. L’aplicació estarà disponible a l’octubre, quan es farà una prova pilot, i permetrà que hi hagi una relació “multicanal” per establir un contacte “més proper amb el donant”, diu Herrero. També servirà per “fidelitzar” el donant. “Si el fas partícip [de què se’n fa de la sang] encara donarà més valor al que fa, hem de cuidar els nostres donants”, afegeix. Com cada estiu, les donacions baixen un 30%, mentre que els hospitals continuen tenint la mateixa demanda, especialment dels grups 0 negatiu i A negatiu. Els hospitals catalans necessiten a l’any aproximadament 240.000 concentrats d’hematies, 35.000 de plaquetes i 35.000 de plasma. Ahir es va acabar la campanya de donació de sang d’aquest estiu però l’onada de calor ha provocat en les últimes dues setmanes un descens extra del 13% de les donacions. L’objectiu, però, no és que les donacions creixin massa sinó “ajustar-les a les necessitats” i disposar d’un marge de reserva per si hi hagués qualsevol incidència, ja que la sang caduca, explica Lluís Puig, director de l’àrea de sang del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Els glòbuls vermells caduquen al cap de 42 dies i les plaquetes al cap de 5 dies, i el plasma dura tres anys.

Menys conscienciació

Es calcula que per atendre les necessitats de la població actual cal un miler de donants al dia, però aquest estiu n’hi ha hagut la meitat. Segons dades oficials, la xifra d’extraccions a Espanya ha caigut gairebé un 7% els últims cinc anys. Tant el nombre de donants actius com el de nous donants ha disminuït des del 2010. Segons l’últim informe presentat per la Federació Espanyola de Donants de Sang (FEDSANG), una de les causes és el ritme de vida. La gent està cada cop més ocupada i té menys temps, i això fa que les donacions siguin més esporàdiques. Aquest factor es combina amb una disminució de la conscienciació. “Ens hem convertit en una part del paisatge. Hi ha certa comoditat en la societat”, opinava fa poc el president de l’organisme, Martín Manceñido. És cert que l’avenç de la medicina fa que les transfusions siguin menys necessàries que abans. Però les donacions segueixen sent vitals per a la supervivència de molts pacients. L’any passat a tot l’Estat el 24% de les reserves de sang es van destinar a malalts de càncer, mentre que el 23% es van utilitzar en operacions quirúrgiques. Accidents de trànsit, malalties cròniques, nens amb anèmia greu o complicacions durant el part són algunes de les circumstàncies més comunes que poden fer que la vida d’una persona depengui d’una transfusió.

Suècia, pionera a enviar SMS

“Gràcies! Acabem d’utilitzar la teva sang per ajudar un pacient”. Aquest és el gratificant missatge que els donants suecs ja reben al mòbil cada vegada que la seva sang és utilitzada. Una estratègia amb la qual el Servei de Donacions d’Estocolm espera fidelitzar els donants. “Volem que sàpiguen que el que fan és important i que pot arribar a salvar vides. És una manera senzilla de confirmar que el seu esforç i generositat té una utilitat real”, explica a l’ARA Ingrid Engström, una de les portaveus del servei. L’objectiu és mantenir la seva motivació i aconseguir que tornin a donar sang o, encara millor, que convencin altres persones de fer el mateix. I les xarxes socials són el millor altaveu. “La recepció està sent molt bona. Molts donants han fet una foto del missatge i l’han penjat a Instagram o en altres xarxes socials”, assenyala Engström, que explica que a sota de la imatge alguns hi escriuen frases com “Me’n sento orgullós, és el millor SMS que he rebut mai” o “Tinc moltes ganes de tornar a donar sang!” Estocolm, la capital del país, va ser la primera ciutat que va posar en marxa aquest sistema, ara fa tres anys, i la bona acollida que està tenint està fent que cada cop més regions s’hi interessin i el vulguin posar en pràctica.

Dèficit dels grups negatius

L’aplicació que es posarà en marxa a Catalunya, que encara no té nom, també permetrà enviar missatges als donants habituals cada cop que faci falta un tipus de sang determinat, possibilitarà als donants respondre des de casa al qüestionari abans de donar sang i se’ls avisarà quan hagin passat tres mesos des de l’última donació. Ara mateix a Catalunya hi ha reserves per a nou dies. El Banc de Sang i Teixits disposa de 10.000 unitats però hi ha dèficit de sang dels grups AB negatiu i A negatiu: només hi ha reserves per a dos dies. “El juliol i l’agost són mesos en què les donacions baixen molt perquè hi ha empreses tancades i les escoles i les universitats també ho estan, i l’activitat disminueix”, explica Puig. A més a més, la calor també desincentiva les donacions. “A l’hivern ens passa el mateix quan fa molt fred o plou, la gent no surt al carrer”, afegeix Puig.

A més dels centres fixos de recollida de sang, aquest estiu hi ha equips mòbils de donació de sang en municipis costaners de Catalunya. I ahir es va acabar la campanya amb el lema“Aquest estiu et mereixes un monument”, que ha recorregut quatre espais emblemàtics de Barcelona.

La falta d’informació, l’aprensió o la falsa idea que el procés és massa llarg i feixuc poden ser alguns dels obstacles per donar sang, però el cert és que donar sang no és tan complicat. Generalment, el procediment dura entre 30 i 40 minuts i per ser donant només cal estar sa i pesar un mínim de 50 quilos. És un gest petit que dóna grans resultats.

stats