Efímers 02/10/2017

Els observadors internacionals: “Ha sigut deplorable”

"És increïble que això passi en un país que es considera democràtic"

Mònica Bernabé
2 min
El cap dels observadors internacionals,  el diplomàtic holandès Daan Everts.

Barcelona“La violència utilitzada ha sigut deplorable”. Amb aquestes paraules s’expressava ahir el diplomàtic holandès Daan Everts, que és cap de la missió d’observadors internacionals que s’ha desplaçat a Catalunya per monitoritzar el referèndum d’autodeterminació. “L’ús de la violència és lamentable”, insistia, però, com a bon diplomàtic, declinava entrar a valorar si una situació com la que es va viure ahir a Catalunya s’ha produït abans en altres països democràtics de la Unió Europea. “En faré una valoració més completa quan disposi dels informes de tots els nostres observadors distribuïts pel territori català”, deia. La missió internacional té previst emetre un comunicat oficial avui mateix.

En canvi, un altre observador internacional, el flamenc Bart Laeremans, no esquivava la qüestió. “És increïble que això passi en un país que es considera democràtic”, afirmava després de ser expulsat d’un col·legi electoral pels antiavalots i veure amb els seus propis ulls com s’enduien les urnes a cops. “Això destruirà la democràcia, i va contra el tractat dels drets de les persones de la Unió Europea”, afirmava en declaracions a TV3, visiblement exaltat.

En total una vintena d’observadors internacionals van supervisar el procés del referèndum. Alguns van arribar a Catalunya a començament de setembre. “Hem analitzat la llei sobre el referèndum, si hi ha hagut diàleg polític o no, els aspectes administratius i també el marc normatiu”, detallava Everts. Per a la jornada electoral d’ahir, però, més observadors internacionals es van sumar a la missió. Van arribar a Barcelona dijous i es van distribuir per les diverses demarcacions catalanes. “Tots són experts amb una llarga experiència d’observació electoral”, assegurava Everts, que explicava que The Hague Centre for Strategic Studies (el Centre d’Estudis Estratègics de l’Haia) li va demanar que formés aquest equip de professionals. Aquest centre també ha finançat la missió. Els observadors provenen de països tan diversos com Holanda, els Estats Units, França, Alemanya, Dinamarca, Montenegro, Polònia i Itàlia.

stats