Efímers 08/03/2015

“Els ‘sugar daddies’ estan destrossant la nostra joventut”

Marta Rodríguez
2 min
La Mavuso jugant amb la seva filla Stheh al seu poblat.

BarcelonaLa Mavuso encara no ha fet els 18 anys i porta a coll la seva filla Stheh, de 10 mesos. Del pare de la criatura no en sap res des del moment que li va comunicar que estava embarassada. L’home li doblava l’edat i era el seu “ sugar daddy ”, explica la noia amb tota normalitat. Viu en un poblat a Sud-àfrica, on com en altres països africans o de tradició anglosaxona és força usual que les joves tinguin un nòvio que supera els 30 anys, amb un poder socioeconòmic superior a la mitjana de l’àrea on es mou i que surt amb adolescents o jovenetes amb menys recursos.

Mickey Chopra és responsable del Consell de Recerca Mèdica de Sud-àfrica i ha estudiat el fenomen, acceptat socialment però que té conseqüències sanitàries, com l’augment de malalties de transmissió sexual, els embarassos no desitjats o l’abandonament escolar. “Cada cop que mantenen relacions sexuals o es veuen, l’home els acaba donant petits regals, o una mica de diners, però no és un embolic d’una nit”, relata Chopra. El cas de la Mavuso s’ajusta perfectament a aquest retrat. La noia recorda que se’n va enamorar perquè el nòvio la tractava bé i la duia a tavernes o cadenes de menjar ràpid on la convidava “a tot el que volgués”.

Més que sentir amor, les noies com la Mavuso queden “enlluernades” per la posició social d’aquests homes i no dubten “a utilitzar el seu sexe” per obtenir “la riquesa que aquests daddies projecten”, apunta Lebo Ramafoko, de l’Institut de Salut Soul City de Johannesburg. En tot cas, sempre és una relació basada en “el desequilibri”, alimentada per la “cultura de materialisme vulgar i de consumisme associada a la llibertat”. Fins i tot el govern sud-africà ha sortit al pas per reclamar cautela als homes: “Els sugar daddies estan destrossant la nostra joventut”.

stats