El túnel del Pertús de Florentino Pérez, a punt de ser rescatat

El baix ús de l’alta velocitat a Espanya i de la connexió entre l’Estat i França està a punt de tenir una altra conseqüència dramàtica: el rescat de la concessió del túnel del Pertús, que va costar quasi 1.100 milions d’euros

El baix ús de l’alta velocitat a Espanya i de la connexió entre l’Estat i França està a punt de tenir una altra conseqüència dramàtica: el rescat de la concessió del túnel del Pertús, que va costar quasi 1.100 milions d’euros. Aquest túnel el va construir l’empresa TP Ferro, creada expressament per a aquesta obra i participada al 50% per ACS, de Florentino Pérez, i la francesa Eiffage. Per recuperar la inversió, els dos estats van permetre que TP Ferro cobrés un peatge pel pas de trens, tant de passatgers com de mercaderies dels usuaris del corredor mediterrani, amb la garantia d’uns trànsits mínims. Les obres del túnel de 8,3 quilòmetres van començar el 2004 i es van acabar el 2009, dins els terminis previstos. Segons explica l’estudi de Germà Bel i Daniel Albalate, la inversió es va pagar amb 588 milions de subvencions públiques, 410 milions de crèdits bancaris i 108 milions aportats pels accionistes de TP Ferro. El problema va arribar primer amb el retard en l’entrada en funcionament de la connexió de l’AVE amb França, el 2013, que va obligar els dos estats a compensar la concessionària pels quatre anys sense que hi passés cap tren, i a allargar-ne la concessió de 50 a 53 anys.

A finals de març

Però encara no hi passen prou trens per compensar la inversió, i els retards en la posada en marxa del corredor mediterrani encara agreugen més el pla econòmic de TP Ferro. A finals del 2014 Florentino Pérez va demanar a França i Espanya que es tornin a renegociar les condicions de la concessió, o bé que la rescatin i els compensin econòmicament. Totes les informacions apunten que a finals d’aquest mes de març es rescindirà la concessió del túnel del Pertús, que tornarà a mans públiques. Un cas similar al del magatzem de gas Castor, que també va tenir Florentino Pérez com a protagonista de l’operació.