Terres de Lleida 19/10/2017

Alcarràs, aparador de productes de proximitat

La localitat celebra el mateix dia dues fires, dedicades a l’agricultura i la ramaderia

Imma González
3 min
Entre les dues fires, que tenen lloc el mateix dia a Alcarràs, es preveu assolir la xifra de 12.000 visitants

AlcarràsL’organització de fires a la ciutat de Lleida ha sigut històricament i encara és en l’actualitat un mitjà per promocionar-se i difondre el networking entre empreses del mateix sector, així com una injecció econòmica per a la localitat. Però aquest no és un fet exclusiu de la capital del Segrià. Els municipis de la demarcació disposen d’una arrelada tradició firal que connecta amb els seus propis costums.

És el cas d’Alcarràs, per exemple, que enguany acollirà la XXVI Fira del Comerç i la VI Fira del Rebost i omplirà els seus carrers amb prop de cent parades de comerços locals, d’empreses del sector agrícola i ramader i de productes de la terra com melmelades i embotits, dos dels principals actius econòmics de la localitat.

Dues fires, un mateix propòsit

La Fira del Comerç, organitzada per l’Ajuntament i l’Associació de Comerç i Serveis d’Alcarràs en col·laboració amb la Diputació de Lleida, va néixer 27 anys enrere amb el ferm objectiu de posar en valor els actius econòmics locals: els comerços de proximitat i les empreses relacionades amb l’elaboració de productes de procedència animal i fructícola. De fet, Alcarràs és un dels municipis de tot Catalunya amb més agricultors i ramaders al cens, i concentra empreses fructícoles que exporten a tot el món i, també, explotacions ramaderes de gran envergadura. Així doncs, aquesta Fira era una necessitat que ara s’ha convertit en un aparador de totes les empreses que tenen relació amb aquestes indústries.

D’altra banda, ara fa set anys, i a mode d’ampliació de la Fira del Comerç, naixia la Fira del Rebost, amb la intenció de promocionar turísticament una tradició molt arrelada als pobles lleidatans, la del rebost com a mitjà de conservació dels aliments: és el que feien antigament les padrines per poder disposar durant l’hivern dels productes d’estiu, com la fruita i la carn. En aquest sentit, la Fira ofereix un espai a totes aquelles famílies del poble que mantenen aquestes tradicions perquè puguin mostrar els productes que ells mateixos elaboren a casa seva. Parlem de productes que van des d’embotits, melmelades i pa fins a mel, dolços, formatges i licors artesans.

Des del primer any de la seva celebració, les famílies que s’han volgut afegir a aquesta proposta han anat augmentant, i l’any passat ja van ser dotze les que ho van fer. És per aquest motiu que, tal com explica la regidora d’Ensenyament i Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Alcarràs, Noèlia Díaz, esperen que “aquesta tendència ascendent segueixi i enguany s’hi apuntin més famílies que l’any anterior”. I és que entre les dues fires l’organització té previst arribar a una afluència de públic que se situï al voltant d’unes 12.000 persones.

Un dia amb moltes activitats

Coincidint amb les dues fires també s’organitzaran diverses activitats complementàries: una exposició centrada en els oficis antics, una altra, de caràcter més familiar, de joguines de Playmobil, i una tercera de vehicles antics de tota mena, la gran majoria dels quals han estat restaurats pels veïns del poble. A més, la població també comptarà amb la presència de diversos food trucks, en els quals els visitants podran gaudir d’una àmplia varietat de productes delicatessen, i amb la inauguració del Centre d’Interpretació del Món Rural d’Alcarràs, construït en uns antics magatzems del centre de la localitat que han estat reformats i adaptats i on també s’exposaran estris agrícoles antics que una família del municipi ha cedit per a l’ocasió.

Tot i que el gruix de les activitats es concentra en diumenge, el dimecres dia 18 va tenir lloc un sopar de maridatge amb cerveses artesanes i una jornada tècnica centrada en els cultius alternatius.

stats