SOCIETAT

L’Ateneu de Tàrrega repassa els seus cent anys d’història

La 2a Trobada Nacional d’Ateneus en commemora el centenari

La capital de l’Urgell, Tàrrega, acollia el 16 de novembre la 2a Trobada Nacional d’Ateneus, un esdeveniment que va aplegar un centenar de persones. La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i la delegació ponentina van decidir celebrar aquesta trobada a l’Ateneu de Tàrrega perquè enguany l’entitat urgellenca commemora el seu centenari i, a més, ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, va destacar la importància dels ateneus en la nostra societat, des dels seus orígens, a mitjans del segle XIX, fins ara, i la seva aportació a la ciutat. En aquest sentit, el president de la FAC, Pep Morella, va agrair la feina d’entitats com el mateix Ateneu de Tàrrega, que va néixer l’any 1919 per iniciativa d’un grup de prohoms targarins que veien la necessitat de millorar el dia a dia social, cultural i esportiu de la ciutadania, i que s’ha plantat al 2019 amb més de 350 socis, una programació estable anual i fins a nou entitats vinculades a la cultura popular.

Un any d’activitats per a cent anys d’història

Des de la Societat Ateneu de Tàrrega s’ha organitzat un extens programa d’activitats format per activitats mensuals en què socis i públic han pogut conèixer l’Ateneu des dels seus inicis, així com una visió de les seccions que hi ha actualment, com l’Orfeó Nova Tàrrega, que ja acumula més de cent anys d’història; l’Esbart Albada, amb més de seixanta, o la Coral Infantil Mestre Güell, amb més de cinquanta.

Tot i això, s’ha deixat per a inicis de l’any vinent un dels plats forts de la celebració de l’aniversari: la publicació del llibre Societat Ateneu de Tàrrega 1919-2019. Escrit per la targarina Natàlia Lloreta, el volum recull bona part de la història de l’entitat, des de qui la va crear fins a qui n’ha format part, passant per les activitats més destacades. Segons Lluís Agea, secretari de la junta, la publicació s’hauria ajornat més del previst per la voluntat d’incloure-hi tot el que l’entitat ha donat de si al llarg del 2019. “Si no, hauríem d’haver esperat cent anys més”, diu de broma Agea, que destaca el grau d’obertura que ha experimentat la Societat Ateneu de Tàrrega des del seus orígens: “L’objectiu d’aquesta junta era obrir les portes de l’Ateneu a tothom per tal que qualsevol persona, sigui sòcia o no, pugui utilitzar les nostres instal·lacions per fer-hi activitats”.

Present i futur

El president actual de la Societat Ateneu de Tàrrega és Antoni Tàcies, que l’any vinent hauria de revalidar la seva candidatura per continuar al capdavant de l’entitat. “No m’hi veig quatre anys més, potser un parell”, avança a l’ARA. De totes maneres, es mostra d’allò més orgullós dels canvis introduïts pel seu equip: “L’Ateneu era una entitat molt masculinitzada, fins ara. De fet, només ha tingut presidents, cap presidenta, però les dues vicepresidències de la nostra junta les ocupen dones, i això em satisfà moltíssim. Com també em satisfà la introducció d’un sector més jove, de menys de 35 anys, mentre que fins ara la mitjana d’edat no baixava dels 40”.

Mirant al futur, l’entitat es planteja una sèrie de canvis a curt termini, entre els quals destaquen els que tindran una afectació directa en la seva seu social: “L’edifici també té cent anys, i això es nota. Cal fer-hi canvis, sobretot pel que fa a l’accessibilitat als locals d’assaig de les diferents entitats, ja que ara només s’hi pot accedir per les escales. Els lavabos també requereixen una intervenció immediata i, en segon lloc, la façana i el lateral de l’edifici que dona al carrer Jacint Verdaguer”, enumera Lluís Agea. Aquesta, però, ja és una altra història que, de ben segur, deixaran per al següent llibre, el del bicentenari.

Més continguts de

El + vist

El + comentat