CULTURA
Terres de Lleida 28/05/2019

Cervera dialoga amb el seu patrimoni arquitectònic

‘Mènsula’ exposa l’obra de quinze artistes locals i internacionals

Gerard Martínez
3 min
Cervera dialoga amb el seu patrimoni arquitectònic

CerveraElement arquitectònic encastat i sobresortint d’un mur que té com a funció principal sustentar altres elements també arquitectònics com ara arcs, cornises, bigues... Per a qui li costi visualitzar-les, les mènsules romàniques de la catedral de Tarragona poden servir d’exemple. Es tracta també d’un dels elements patrimonials més característics dels balcons de la Paeria de Cervera. De la façana de l’Ajuntament criden l’atenció les cinc mènsules que sostenen cadascun dels tres balcons, amb una unitat conceptual indiscutible. En efecte, totes miren de cara a la plaça Major, que no només és la més important de la capital de la Segarra sinó també la plaça del mercat. De fet, les mènsules cerverines es van configurar per ressaltar aquesta funció de l’espai. Tot i això, cada balcó té el seu propi tema, des del mercat, com apuntàvem, fins a la presó, passant pels sentits corporals.

I el 5 d’abril passat la plaça Major i l’església de Sant Domènec de Cervera es van convertir en la seu de l’exposició multidisciplinària Mènsula, una mirada col·lectiva de quinze artistes locals i internacionals sobre aquest element arquitectònic. L’exposició forma part de Diàlegs, on diversos artistes i creadors estableixen una sèrie de converses amb diferents obres, espais patrimonials, carrers i places de la ciutat per compartir la visió creativa que els desvetllen els indrets més emblemàtics de la capital de la Segarra.

Així doncs, quinze artistes de diferents disciplines, procedències i generacions proposen una mirada contemporània a aquests elements històrics des de l’escultura, la pintura, la fotografia, les arts visuals, la instal·lació o la intervenció mitjançant una exposició que es podrà veure fins al 29 de setembre. Els artistes que hi participen són Àngela García, Agnès Pla, Alba Cuñé, Roser Vallès, Georg Massanés, Manescal, Carles Gutiérrez, Joan Porredon, Elena Lucio, Roser Sàrries i Pentáculo Escultores (Stefano Dalle Vedove, Max Dalmau Abraham, Giulia de Manincor, Takehiro Iwata i Simone De Santis).

Entre altres obres es pot gaudir d’ El sisè sentit, el joc escultòric proposat per Pentáculo Escultores que barreja cares de dona i cinc mènsules de la Paeria; Geometria de les mènsules, de Roser Sàrries, una columna a l’infinit que dona pas al moviment helicoidal per traslladar-nos a la història de la ciutat amb quinze mènsules de la plaça; Pas del temps, en què el públic es troba amb una nova mènsula digital; Sophós, de Georg Massanés, el cap d’un infant amb un xupa-xup a la boca que reflecteix, invertits, els plans inclinats endavant de les mènsules de la Paeria; Màscara, d’Alba Cuñé, que mostra les dues cares d’una persona, la que vol ser i la que és en realitat, i Elohim, d’Elena Lucio, que presenta de manera conceptual la imatge dels possibles primers pobladors de la terra, els Elohim o déus hebreus, abans del diluvi universal.

Més diàlegs

Al llarg del 2019 Cervera acollirà quatre diàlegs més. El Diàleg#3 partirà de l’exposició de l’artista Mariona Millà, que pren com a motiu d’inspiració la festa de l’Aquelarre cerverí. El Diàleg#4 serà en format performance i a càrrec d’Ana DMatos. D’altra banda, el Diàleg#5 és la proposta sonora i temporal Trou de ver, ideada per Pere Jou i Aurora Bauzà. I, finalment, el Diàleg#6, que tindrà com a escenari la Casa Duran i anirà a càrrec de Xavier Marrades.

Veure el passat amb ulls presents. Entendre el patrimoni amb una mirada contemporània. Diàleg, conversa i relació entre art i patrimoni. Vincle afectiu i efectiu. Barrejar l’exposició amb la intervenció o l’acció performativa i descoberta patrimonial és un dels projectes que s’articulen en la programació de la capitalitat cultural de Cervera d’enguany.

stats