Terres de Lleida 06/10/2017

Ciutadans i Partit Popular salven Àngel Ros

L'ajuden a tombar una moció de censura de l'oposició contra ell pel seu paper durant l'1-O

Acn
4 min
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, durant el ple municipal, responent acusacions de l'oposició

LleidaEl ple de la Paeria celebrat avui ha tombat la moció presentada per PDECat, ERC, Crida-CUP i Comú de Lleida en què es demanava la dimissió de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, per la seva "actitud" i les seves primeres declaracions públiques durant l'1-O, en què "justificava l'ús de la violència de l'Estat a la ciutat de Lleida". La moció, d'onze punts, ha rebut els vots en contra de l'equip de govern del PSC, juntament amb Cs i PP. Un dels punts demanava una "condemna amb rotunditat de la violència practicada per part del govern espanyol i dels seus cossos i comandaments policials, que va causar 111 ferits a la regió sanitària de Lleida". També s'ha rebutjat, així, que l'Ajuntament emprengui accions judicials contra els membres i comandaments de les policies espanyoles que van prendre part en els "actes violents" del referèndum i que es declarin 'persona non grata' alguns representants polítics del govern espanyol com ara la subdelegada a Lleida, Inma Manso.

"Ens hauria agradat veure un alcalde que condemnés amb rotunditat les càrregues policials que s'estaven produint i que van causar més de cent ferits i destrosses a l'EOI i que van atonyinar gent a Cappont", ha assegurat el regidor del Comú de Lleida Sergi Talamonte. "En un primer moment, vostè es va comportar com un covard, quan es rebia una violència ferotge, i va negar la gravetat dels fets; després, quan la realitat era tan aclaparadora que no es podia negar, va sortir i va dir que no sabia què estava passant. Doncs no sé què és pitjor: estar en mans d'un covard o d'un incompetent?", s'ha preguntat Talamonte en la primera de les seves intervencions, en què li ha demanat a Ros que "plegui".

Per la seva banda, el regidor de la Crida-CUP Pau Juvillà ha lamentat que "la violència extrema desfermada es va fer amb la intenció d'impedir que els lleidatans poguessin votar" i que "mentre molts lleidatans defensaven els col·legis electorals, segurament l'alcalde esmorzava tranquil·lament, pensant a quin acte de la festa major aniria". Juvillà ha afegit que "la culpa de la violència és de qui la practica" i que "qui l'empara n'és còmplice".

Ros, al seu torn, s'ha defensat explicant que el matí de l'1-O va estar voltant amb un vehicle de la Guàrdia Urbana per uns sis o set col·legis i que en aquests punts no va detectar cap incident, i que després va anar a l'IEI, on estaven votant "tranquil·lament". Ha explicat així la primera declaració que va fer, en què va qualificar de proporcionada l'actuació de les policies espanyoles, i ha explicat que després, en tenir coneixement dels fets, va trucar la subdelegada, Inma Manso, i va córrer a condemnar-los públicament. "Vaig demanar disculpes per no haver-me assabentat abans d'uns fets que lamento i condemno", ha reconegut.

El regidor del PDECat, Toni Postius, també ha demanat la dimissió de Ros en diverses ocasions. "Li demano que demani perdó a la ciutadania per no donar la cara, a les persones que van rebre cops perquè no les va protegir i a les persones a qui va ofendre amb el que va dir. Que demani perdó als lleidatans pel que no va fer aquell diumenge i que tot seguit dimiteixi. Faci un pas al costat i marxi", ha al·legat.

Després de les crítiques dirigides directament contra l'alcalde i també contra els agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil actuants l'1-O, ha parlat la regidora del PP Dolors López, que ha criticat que "en aquesta moció no es defensa la llibertat ni la democràcia, precisament es fa el contrari, un atemptat contra la democràcia, la llibertat i l'estat de dret". "No ens faran caure", ha afegit, perquè "entenem les violències, però totes les violències, també les psicològiques, com la que pateixen els que pensen diferent, la d'aquells que obligaven a tancar a l'Eix Comercial els comerços dimarts per la vaga o els insults que rebem per defensar la unitat d'Espanya", ha concretat, i ha lamentat la "deriva radical que ha emprès la Generalitat amb el seu president, Carles Puigdemont, al capdavant".

López ha sigut de les primeres a rebre escridassades per part del públic assistent quan ha valorat positivament el missatge del rei espanyol per televisió i també quan ha lamentat que s'estigui "demonitzant" la policia espanyola. Alguns sectors del públic, que mostraven cartells amb imatges de les càrregues policials acompanyades de la frase "Brutalitat policial mai més. Ni aquí ni enlloc", han cridat "Vergonya". Les intervencions del públic han anat sent cada vegada més constants, tant pels que escridassaven aquest tipus d'intervencions i n'aplaudien d'altres com a l'inrevés.

Per la seva banda, Ángeles Ribes, de Ciutadans, ha lamentat que la moció presentada per quatre grups de l'oposició s'hagués escrit amb bilis i odi, ja que "aquesta moció és una mostra del que busquen causar una crisi i imposar la seva voluntat saltant-se les lleis", ha dit. Ribes ha respost les crítiques i ha assegurat que el seu grup ha demanat informació sobre les agressions desproporcionades, però ha puntualitzat que no criminalitzaran tota la policia. "El problema són els comandaments que els han usat com a peons per als seus interessos polítics", ha lamentat, i ha criticat que encara no hagi donat explicacions la subdelegada i no hi hagi hagut cap dimissió.

stats