Estiu fester és igual (o similar) a estiu festivaler

Tradició, dansa, música i cultura, molta cultura, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (silvinaction.cat) que porta el mateix nom

La màgia del foc

El solstici d’estiu no és tan sols un fenomen astronòmic. Són incomptables les cultures que, en diversos períodes i contrades, han celebrat aquest episodi amb festes i rituals. A casa nostra, el Pirineu lleidatà es converteix en el temple de la tradició de les falles, amb el foc com a ingredient principal.

Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, són un espectacle visual ullprenedor. L’amalgama màgica del foc catàrtic, del ball i de la música són el rovell de l’ou d’una cerimònia d’origen ancestral que ens connecta amb la nostra essència i les nostres arrels.

Les falles i fallaires ja tenen la flama encesa. Les seves espurnes ens esperen en diferents poblacions del Pirineu.

Paisatges en dansa

La dansa abraça ment, cos i ànima. És un art total que imagina moviments amb el cos, el qual té la destresa de dibuixar infinits paisatges. Quan aquesta expressió artística es fon amb el territori i amb altres manifestacions culturals, esdevé un tast sensorial únic.

El Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu permet aquesta degustació. Dansàneu és un arbre de propostes artístiques contemporànies fortament arrelat a les valls que es nodreix de la saba del seu patrimoni natural, artístic i arquitectònic. La dansa és el tronc central del qual broten brancalls de música, tradició i gastronomia. Un fluid cultural que lliscarà pels vasos conductors de vuit municipis pirinencs i que ens convida a assaborir els seus fruits.

Música intimista al safareig

Viatjar en el temps potser és una quimera. Ara bé, hi ha iniciatives a frec d’un imaginari present plusquamperfet. Passat i present s’enllaçaran a Els Rentadors de Juneda, un festival musical nounat d’essència folk.

Els antics rentadors, patrimoni cultural i arquitectònic de la vila, eren un racó de trobada amb un fort impacte socialitzador. La memòria d’aquest espai col·lectiu i el seu tarannà prendran vida de nou i conviuran amb els sons intimistes dels últims treballs de Ferran Palau, Roger Mas i Xarim Aresté. Per la seva banda, Renaldo & Clara clouran el cicle celebrant els seus 10 anys de trajectòria.

D’aquesta manera, el festival Els Rentadors entreteixeix un vincle entre l’ahir i l’avui en què la música és eterna.

El + vist

El + comentat