CINEMA
Terres de Lleida 28/05/2019

Llarga vida als cinemes de les Terres de Lleida

El Circuit Urgellenc coorganitza el festival Galacticat a Tàrrega

Gerard Martínez
3 min

TàrregaAcostar la cultura i l’entreteniment a la ciutadania, ajudar a crear espectadors responsables i crítics i donar suport a la creació del país conformen la filosofia de treball que li va valer a Pere Aumedes, gerent de l’empresa Circuit Urgellenc, el guardó d’acadèmic d’honor per part de l’Acadèmia del Cinema Català ara fa un any. Com diu el premi, “en reconeixement a tota una vida dedicada a protegir, difondre i mantenir viu el cinema a Catalunya”. “L’objectiu principal de Circuit Urgellenc s’ha mantingut inamovible al llarg dels anys, perquè és un objectiu que tothom comparteix en gran mesura”, argumenta Aumedes, que exclamava “Llarga vida al cinema!” en rebre aquest reconeixement.

I és que Circuit Urgellenc ha articulat la programació cinematogràfica a les Terres de Lleida durant els últims cinquanta anys, i ho ha fet a través de la gestió de petites sales de poble com a circuit cinematogràfic itinerant, un format, per cert, que s’ha mantingut fins als nostres dies. Una història, la del cinema i, de retruc, dels cinemes de casa nostra, que ha variat considerablement fins a la celebració d’aquestes particulars bodes d’or: “Originàriament portàvem una mateixa pel·lícula, amb els seus set, vuit o dotze rotllos de cel·luloide, d’una vila a una altra per projectar-la a tots els cinemes que formaven part del circuit”, recorda el gerent de Circuit Urgellenc. Actualment l’empresa gestiona la programació de 33 cinemes, incloses algunes sales municipals, repartides gairebé per tot Catalunya, l’Aragó i les illes Balears.

D’altra banda, ja fa uns anys que Pere Aumedes va optar per recuperar l’antic format de cinema itinerant als pobles que no tenen sala estable organitzant programacions mensuals. “Els resultats d’aquest projecte són tan positius que any rere any s’amplien el nombre de pobles que se sumen al projecte”, afirma visiblement satisfet.

De l’ingent tasca a càrrec de l’empresa al capdavant de diversos cinemes de les Terres de Lleida n’ha sorgit l’organització de festivals cinematogràfics tan populars com El Dia Més Curt i, sobretot, Galacticat, la sisena edició del qual se celebrarà del 7 al 9 de juny a Tàrrega.

Galacticat i GalactiCurs

La Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, conegut com a Galacticat, estarà dedicada enguany al poder dels personatges femenins en els films de gènere fantàstic. La sisena edició del festival, organitzat també per l’Associació Galacticat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tàrrega, estarà inspirada en el film Alien. El vuitè passatger, especialment amb motiu del 40è aniversari de l’arribada de la tinent Ripley a les sales de cinema del món.

El Galacticat, que mantindrà l’epicentre de les projeccions als Cinemes Majèstic, projectarà 118 pel·lícules i programarà al llarg de tres dies més de cinquanta hores de cinema repartides en trenta hores de llargmetratges i vint de curtmetratges. “La convocatòria està destinada a tots els cinèfils i en especial als amants de la ciència-ficció, i manté la voluntat d’acostar el passat, el present i el futur del millor dels gèneres fantàstic i de terror a través de títols clàssics de culte i premiades estrenes del moment”, explica el director del certamen, David Ferreras, per a qui la secció Clàssics, una mostra de pel·lícules fora de competició, representa la part més romàntica del festival i, alhora, del món del cinema.

A més, en el marc de Galacticat té lloc Galacticurs, un projecte pedagògic que ha consistit en portar el cinema a una vintena d’escoles i instituts de l’Urgell i la Noguera i en el qual han participat uns 2.500 alumnes al llarg de vuit mesos. “L’any que ve s’ampliarà al doble d’alumnes de fins a cinc comarques”, avança Ferreras.

D’aquesta manera, els infants han pogut descobrir els secrets del cinema stop motion i del llenguatge de l’animació a través de projeccions dinamitzades per la Filmoteca de Catalunya, i han après a crear curtmetratges a través del programa Cine BASE, de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). A més, tres alumnes de l’INS Manuel de Pedrolo de Tàrrega han obtingut una beca d’estiu per a l’Escac i un dels curtmetratges presentats al concurs de l’Escac ha guanyat el premi a la millor animació stop motion. Llarga vida al cinema -i als cinemes- de les Terres de Lleida!

stats