POLÍTICA

Tirar la pedra i amagar la banya

La Fiscalia obre una investigació sobre possibles delictes de corrupció en la gestió del Club Banyetes

“Quin cargol més bufó”, diu la cançó del Banyetes sobre aquest personatge que tanta fortuna ha fet durant les dues últimes dècades a les Terres de Lleida. Per això, ningú no hauria gosat imaginar mai que aquest adjectiu per qualificar el gastròpode més popular de Ponent podria rimar amb la paraula corrupció. Fins ara. I és que la Fiscalia de Lleida ha obert una investigació sobre la gestió del Club Banyetes després que la Paeria ho denunciés tant al ministeri fiscal com a l’Oficina Antifrau de Catalunya.

L’equip de govern de la Paeria ha aportat documentació perquè s’investiguin possibles delictes de corrupció en la gestió d’aquest club infantil creat l’any 2006 que apunten al seu impulsor, Jesús Costa, que segons ERC, JxCat i Comú s’hauria apropiat indegudament de 810.000 euros dels comptes municipals.

Cargol, treu banya

La primera banya del Banyetes s’arronsaria ja cap a mitjans de novembre, després que el nou equip de govern no renovés el contracte al club per l’elevat cost de gestió, 286.000 euros anuals, però també per la “pèrdua del projecte educatiu per al qual s’havia pensat”, precisava la regidora d’Educació, Sandra Castro. D’altra banda, diverses fonts municipals havien avançat que el nou govern podria haver trobat indicis de possibles irregularitats produïdes al llarg dels anys anteriors, cosa que es confirmaria al cap de poc més d’una setmana, quan les regidores republicanes Jordina Freixanet i Sandra Castro (ERC) i la titular de Participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre (Comú), van presentar a la Fiscalia l’extensa documentació sobre el cas.

La regidora del Comú explica que les sospites sobre la gestió d’aquest club infantil es basen en delictes de tràfic d’influències, apropiació indeguda de la marca Club Banyetes i, també, “extorsió o suborn”. Segons Ferre, l’impulsor i responsable del club durant els primers anys, Jesús Costa, hauria rebut “entre els anys 2006 i 2019 810.401,05 euros de les arques municipals”. Així mateix, Jordina Freixanet avisa que aquest no serà l’últim cas que es porti davant de la justícia i assenyala que estan estudiant i fiscalitzant tot el que arriba a les seves mans.

Cargol, puja a la muntanya

Des de l’anunci de possibles irregularitats al voltant de la gestió del Club Banyetes, la muntanya s’ha anat fent cada vegada més grossa per als presumptes implicats, i és que l’equip de govern de la Paeria creu que s’han comès delictes de tràfic d’influències per obtenir un lloc de treball creat específicament el juliol del 2005 a la Paeria per al mateix Costa, i des del qual es va gestionar la creació del club.

Després d’ocupar aquest lloc d’empleat públic, Costa hauria continuat duent a terme la feina del club des de les gerències de la Fundació del Paisatge Urbà i la Fundació del Teatre de la Llotja. En aquest sentit, s’estima que del 2006 al 2019 el responsable del club hauria rebut més de 810.000 euros de les arques públiques municipals, que sortirien dels dos primers anys al capdavant del club, de les dues fundacions de les quals estava al càrrec i dels diners que demanava a través de l’explotació de la marca del club, “ja que cada vegada que es volia utilitzar per explotar-la exigia 42.000 euros anuals a l’única empresa adjudicatària del contracte”, la qual cosa, segons Ferre, “podria suposar un possible delicte d’extorsió o suborn”.

Ferre també remarca que estan convençuts que Costa “no va actuar sol” i demana que “s’investiguin i aclareixin totes les responsabilitats polítiques que han permès autoritzar o impulsar les actuacions que ara es reproven”. Cal recordar que Jesús Costa és marit de l’exregidora socialista Sara Mestres, figura clau del govern de l’alcalde Àngel Ros en els anys d’eclosió del club, amb 16.000 socis i un programa a Lleida TV, propietat del Grup Segre.

Amb la closca per davant

El PSC, però, no amaga el cap sota la closca i s’ha ofert a col·laborar amb l’Ajuntament de Lleida en la investigació. Des del grup municipal socialista afirmen que se sumaran a “totes les iniciatives que serveixin per aclarir qualsevol investigació” i ofereixen al govern de la Paeria “tot el suport” per treure’n l’entrellat.

Per la seva banda, Jesús Costa ha fet saber a través de la seva defensa, encarregada a l’advocat Pau Simarro, “que no ha comès cap il·legalitat i que tot plegat és difamatori contra la seva persona”. Mentrestant, el compositor de la cançó del Banyetes ja prepara noves rimes per al més bufó dels cargols.