SOCIETAT
Terres de Lleida 28/08/2019

Treballar al camp i dormir al carrer

Denuncien la presència de temporers amb contracte laboral al refugi habilitat per la Paeria

Gerard Martínez
2 min
Desenes d’immigrants s’acumulen cada nit a l’entrada del refugi per a temporers de la ciutat de Lleida per no quedar-se sense dutxa ni llit.

LleidaEl nou president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha anunciat mesures per afavorir l’estada dels temporers a Ponent a partir del 2020. I aquest mateix any el nou alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, posava en marxa un nou refugi amb lliteres i dutxes per dignificar el dia a dia d’aquestes persones. Però s’han arribat a comptabilitzar fins a un centenar de persones dormint al carrer algunes nits en què les altes temperatures es feien insuportables a l’interior del recinte habilitat per la Paeria. “Em dutxo i marxo”, ens anuncia un dels afectats, que entra a correcuita al refugi. El seu company l’espera fora perquè ha esgotat el val per a tres dies que el consistori facilita a tots els temporers que sol·liciten allotjament.

Però feta la llei, feta la trampa, ja que ens avisen que avui n’hi haurà amb contracte laboral que dormiran al refugi en detriment d’altres que no en tenen. En aquest sentit, el cap de l’oposició a la Paeria, Fèlix Larrosa, que xifra en 54 les persones en aquesta situació que han fet ús d’aquestes instal·lacions algunes nits d’estiu, ha emplaçat el departament de Treball a fer complir la normativa laboral, que obliga els empresaris a facilitar allotjament a aquells temporers que viuen a més de 75 quilòmetres del lloc de treball.

Tanmateix, per a Larrosa, la creació del refugi “no ha servit per treure gent que dorm al carrer” a la capital del Segrià en relació amb altres anys, una afirmació susceptible de ser desmentida després d’un llarg passeig pels punts de la ciutat en què es produeixen la majoria de pernoctacions: hi ha menys gent dormint al ras. Però n’hi continua havent, desenes de persones que fan dels carrers i les places casa seva.

Per això, la Fundació Pagesos Solidaris i Unió de Pagesos han volgut recordar als empresaris agraris la seva obligació a l’hora de complir els convenis laborals vigents, segons els quals han de facilitar un allotjament “digne” als temporers que contractin si viuen a una determinada distància. A través d’un vídeo també repassen els drets i deures de pagesos i treballadors, i demanen una “corresponsabilització” a les dues parts a l’hora de complir-los. De fet, el vicepresident de Pagesos Solidaris, Salomó Torres, ha assenyalat que el seu objectiu és assegurar una bona praxi en la gestió de la campanya de la fruita i ha deixat clar que, de manera majoritària, “s’està fent bé”, malgrat que “sempre hi ha algun cas en què no”.

Oportunitat per als ‘menes’

Sis menors estrangers no acompanyats ( menes ) del centre d’acollida de Raimat (Segrià) han participat en una prova pilot que els ha permès treballar desenvolupant tasques agràries després d’obtenir una autorització temporal de treball. Amb la intermediació laboral de la Fundació Pagesos Solidaris, els joves han dut a terme feines d’esporga a les vinyes del celler de Raimat, que d’aquesta manera els va poder contractar.

En aquest sentit, Torres ha fet una crida a les administracions perquè, puntualment i quan la demanda de mà d’obra ho requereixi, obrin la porta de manera temporal a col·lectius en risc d’exclusió social o immigrants sense permís de treball. “No s’entén que hi hagi col·lectius que no poden treballar i que existeixi demanda de mà d’obra al sector agrari”, ha assenyalat.

stats