Terres de Lleida 18/03/2020

A casa en acció. La cultura no s’atura!

Monòlegs, literatura, música, teatre i streaming, molt de streaming, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat ) que porta el mateix nom

Silvinaction
3 min
A casa en acció.
 La cultura no s’atura!

Monòlegs amb ‘hashtags’

D’acord amb les mesures preventives per contenir el Covid-19, la programació cultural d’equipaments i altres espais ha estat cancel·lada o ajornada unes quantes setmanes a tot el país. Malgrat això, l’activitat cultural no ha perdut pistonada i ha fet un gir amb tot un seguit de propostes digitals en temps de confinament.

L’autor teatral Jordi Casanovas ha engegat a Twitter els Coronavirus Plays. Una iniciativa en què es promou que dramaturgues i dramaturgs escriguin monòlegs d’uns tres minuts de durada sobre les vivències i sensacions que s’experimenten en aquests dies d’aïllament. Els textos es comparteixen a Twitter amb el hashtag #coronavirusplays.

Les actrius i els actors que així ho desitgen els treballen i interpreten gravant-se en vídeos que, posteriorment, es pengen a les xarxes socials amb l’objectiu que tothom qui vulgui en pugui gaudir.

Esclat de festivals de música de llar a llar

La suspensió de la música en directe ha originat la proliferació de festivals de música en streaming des de diverses plataformes d’internet. Un fenomen nou que pretén acostar els treballs dels intèrprets al públic de llar a llar i mirar de pal·liar els efectes d’haver de quedar-se a casa.

El Cuarentena Fest, organitzat per segells i músics independents, neix amb l’objectiu que la música continuï endavant tot i l’actual situació. The Crab Apples, El Petit de Cal Eril i Pavvla, entre més, configuren el cartell d’un festival que es durà a terme a YouTube i a la web fins al 27 de març.

El #YoMeQuedoEnCasa Festival farà una segona edició del 20 al 22 de març amb microconcerts acústics d’artistes nacionals en els seus comptes personals a Instagram Live.

Amb la mateixa filosofia, Cris Juanico i tretze artistes menorquins més han engendrat el Tots a ca teua Festival, que portarà els seus concerts a Facebook Live els dies 20 i 21 de març.

Aquelarre de lletres feministes a YouTube

Es creu que la ruda, una planta medicinal amb diverses virtuts, va ser una de les més preuades entre les bruixes per als seus preparats màgics. El cicle de lletres feministes Ruda Fem. Fest pren el nom d’aquesta herba per bastir “un imaginari de sororitat femenina i cicles lunars i fer un homenatge al nostre llegat”.

La 3a edició del cicle es va iniciar a principis de mes a la llibreria La Carbonera de Barcelona amb l’objectiu de dialogar i aprofundir sobre feminisme amb els llibres com a punt de partida. Arran del tancament de portes, l’organització va decidir fer-ne una edició a YouTube en directe. Aquest nou format es va estrenar el 15 de març amb un vermut feminista amb les autores Patrícia Luján, Bel Olid i Zinteta, que van parlar de les seves últimes publicacions i del dret al propi cos. Fins a finals de mes hi haurà presentacions i converses en femení sobre poemaris i novel·les al seu canal de YouTube.

L’espectacle continua en línia

La veu i l’esperit de Freddie Mercury ressonen més que mai en la nova iniciativa que el Teatre Lliure ha llançat per impulsar l’activitat escènica durant dues setmanes. Perquè el món teatral no perdi embranzida, han obert tres iniciatives des de les seves xarxes socials.

Els amants de la lectura de dramatúrgies clàssiques podran llegir diverses obres reduïdes de l’espectacle Clàssics desgenerats seguint el hashtag #TeatreAlFil a Twitter. Al seu canal d’Instagram, el #15dies15anècdotes ofereix la possibilitat de fer un exercici de memòria amb tot un seguit d’imatges i anècdotes corresponents a 15 de les funcions més destacades del Lliure. Saciar la gana del consum de teatre serà factible gràcies a l’última de les seves propostes a YouTube. El #LliureAlSofà portarà a les pantalles dels dispositius electrònics Hamlet el 19, 21 i 22 de març i l’espectacle Renard o El llibre de les bèsties.

stats