Terres de Lleida 31/08/2017

Compte enrere per a FiraTàrrega 2017

El certamen, que reivindicarà "el carrer i les arts de carrer", tindrà lloc del 7 al 10 de setembre

Acn
4 min
Foto de família de FiraTàrrega 2017 a l'Arts Santa Monica

BarcelonaEls protagonistes de FiraTàrrega 2017 s'han fet la foto de família a l'Arts Santa Mònica, una imatge que marca el compte enrere per a una edició que tindrà lloc del 7 al 10 de setembre. La programació d'enguany inclourà 54 projectes provinents de 8 països diferents amb 21 estrenes. El director artístic, Jordi Duran, ha tornat a reivindicar les cinc idees de FiraTàrrega 2017, que passen per convidar el públic a participar, reclamar, actuar, celebrar i jugar. La meitat de les companyies que presentaran espectacle són catalanes, una quarta part de l'estat espanyol i el 18% restant internacionals. Un any més, el teatre i la dansa són els plats forts, així com també les arts visuals, el circ, la música i els titelles. Un 40% de les propostes seran estrenes, i la majoria de passis s'orientaran a tots els públics.

Els temes principals que centraran FiraTàrrega 2017 són la memòria, la inclusió, la dona, els límits i el territori. En aquesta edició, el certamen participa en la coproducció de 14 espectacles a través del programa Suport a la Creació, un 28% del total de la programació.

Les produccions estan distribuïdes en diverses seccions. Pel fa a Reclama, les funcions que plantegen debat, destaca l'estrena de 'Màtria (Narrar el silenci)', de Carla Rovira, una peça de teatre que aborda el pas de la memòria privada a la col·lectiva i que reflexiona sobre la mort, la família, el silenci, la memòria i la dona. La primera funció a l'estat espanyol de 'D-Construction' de la companyia Dyptic, un espectacle de dansa hip-hop enèrgic en què sis ballarins experimenten l'alliberament a través del moviment, i una peça visceral i impactant sobre la fragilitat de l'amistat, l'enveja i l'èxit, 'Pool (no water)', dels Íntim Produccions, també s'inclouen en el programa de la secció. A més, aquí s'oferirà 'Poweball, de Kognitif, una intervenció pictòrica de 'street art' sobre una superfície de 160 metres quadrats, i 'The Meeting Point', de Patricia Habchy Company, una coreografia de gestos quotidians entre un home cec i una dona que busca noves correspondències entre la informació visual, la sonora i la textual. Finalment, la producció que ha fet residència a Tàrrega, 'Diez de cada diez', de Valeria Píriz, també s'inclourà dins la secció. Es tracta d'una 'performance' nascuda a partir de dotze feminicidis ocorreguts a l'Uruguai a principis del 2015.

En la secció Actua, en què el públic s'involucrarà en els espectacles, hi haurà produccions com 'Bologna: Pasolini', de la popular companyia de dansa La Veronal, que recrea en la seva coreografia l'assassinat de Pier Pablo Pasolini. La companyia Weibel Weibe oferirà 'Breaking Point', un experiment circense sobre la possibilitat, la resistència i els límits, i també s'estrenarà 'Momentos estelares de la humanidad', d'Eléctrico 28, una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humanes. 'Ferida', una coproducció de FiraTàrrega amb el Festival Imaginarius de Santa Maria de Feira, que parteix del concepte de memòria com a eix vertebrador, el nou espectacle de la companyia Moveo Conseqüències i 'Ningú no va als aniversaris a l'estiu', dels Hermanos Picohueso, completen aquesta secció.

Pel que fa a Celebra, que oferirà produccions "per fer saltar" els espectadors, destaca la dansa urbana de 'Topa', dels Kukai Dantza & Brodas Bros. En aquest cas, el carrer és l'espai vital que uneix quatre joves amb una coreografia vitalista i enèrgica. També destaca l'estrena de l'espectacle de percussió i pirotècnic itinerant 'Silence!', de Commandos Percu i Wetfloor, el primer solo de la clown Cristina Solé.

La darrera secció, Juga, destinada als espectacles lúdics, permetrà fer un passeig espacial amb 'I-Mag 341', de la companyia Peus de Porc, una 'master class' de danses urbanes dinàmica i una classe oberta d'iniciació a la disciplina swing. La companyia Tombs Creatius proposarà un viatge experiencial per a adults amb l'objectiu d'arribar al límit de cadascú i una instal·lació de jocs de fusta inspirada en el món casteller.

Per fer més accessible i segmentar la programació, la Fira organitza deu recorreguts per facilitar al públic la navegació pel FiraTàrrega. Paral·lelament, també s'oferirà l'exposició 'Love is in the fair', una mostra virtual a càrrec de l'artista Jaume Ribalta, i una xerrada sobre creació i memòria.

'urGENTestimar'

Inaugurarà la Fira urGENTestimar, una proposta col·lectiva de quaranta hores que farà una recerca artística i científica sobre l'amor, la convivència i el respecte. L'artista Ada Vilaró, creadora de l'acció inaugural, ha explicat que són quaranta hores en què "la presència i el silenci" són el pilar que ho sustenta, amb un cor que batega durant tot aquest temps. Un dels cors que s'escoltaran serà el seu.

Programació familiar

FiraTàrrega 2017 també obrirà una finestra de programació familiar. En aquesta edició, la Fira ha dut a terme un treball de coprogramació amb la Mostra d'Igualada-Fira de Teatre Infantil i Juvenil per oferir un programa de visibilització i internacionalització d'espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a infants d'acord amb la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics. Aquest nou programa compta amb la complicitat de l'associació Teatre per a Tots els Públics. A més, l'itinerari artístic 'Another brick in the wall', un dels deu que ha dissenyat FiraTàrrega aquest 2017 per facilitar que l'espectador pugui moure's pel certamen, recull tots els espectacles adreçats al públic més jove.

"Reivindiquem el carrer i també les arts de carrer"

Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega, ha indicat que "les arts de carrer ens connecten a l'essència de la democràcia amb la participació de tota la comunitat i amb l'espai que compartim cada dia els veïns als carrers i les places. No deixarem que ningú ens prengui això". També ha dit que faran "una mica de memòria dels tristos fets viscuts a Barcelona i a Cambrils". "Reivindiquem el carrer i també les arts de carrer", ha afegit.

stats