La gran traca final

Arts escèniques, poesia, música, art contemporani i cultura, molta cultura, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que porta el mateix nom

Nou llenç escènic

Gaudir d’espectacles de qualitat no és monopoli de les grans urbs. Petites i mitjanes poblacions embasten un sòlid teixit que reforça l’engranatge cultural del nostre territori. La població d’Alpicat, al Segrià, estrena enguany la seva primera temporada d’arts escèniques i música a la sala Unió i pretén ser un referent de les arts en viu.

L’objectiu d’aquesta nova temporada estable a Ponent és oferir una programació transversal, inclusiva i de nivell als espectadors de totes les edats. Espectacles diversos i pròxims amb artistes locals i d’arreu de Catalunya inauguren un nou llenç escènic amb els pinzells plens de teatre, música i circ.

L’equipament cultural la Unió va ser testimoni la setmana passada de les primeres pinzellades per a adults amb l’espectacle de Fel Faixedas i el concert de Joan Reig. El Fill del Mestre i les obres Lapònia i El metge de Lampedusa del Lliure són algunes de les actuacions més destacades d’una temporada que finalitzarà l’abril del 2020.

El Pallars sona

Algunes antigues indústries en desús que formen part del patrimoni industrial del nostre territori han recuperat la seva vida com a nuclis culturals. Hi ha fàbriques en actiu que no només es limiten a la seva activitat productiva, sinó que també aposten per ampliar els seus usos i horitzons.

La CTretze Pirineus, un espai amb esperit propi a la Pobla de Segur, és molt més que una fàbrica de cervesa artesana. A banda d’elaborar els seus productes, ofereix zona de degustacions i visites guiades. La CTretze també es caracteritza per acollir cicles de música com Els concerts de la CTretze, amb una eclèctica programació de música en directa a la tardor, a l’hivern i a la primavera; o el Jazz Salon C13 a Salàs de Pallars.

A mitjans de novembre presentaven una nova iniciativa que augmenta el seu ventall de propostes musicals. El Cicle de concerts de música local a la CTretze, que tindrà lloc un divendres de cada mes fins al mes de maig del 2020, comptarà amb actuacions de grups de la zona que revitalitzaran, encara més, l’agenda del Pallars Jussà.

Competició poètica

La poesia popular que neix al carrer troba en el Poetry Slam una plataforma ideal per difondre l’art de noves veus i de mostrar el poder de la paraula. Aquest format de competició lírica, inspirat en el món de la boxa, se celebra a micròfon obert per a tothom que ho vulgui.

El Poetry Slam pretén acostar la poesia popular que neix al carrer d’una manera propera, fresca i interactiva. Els autors disposen de tres minuts per recitar i/o escenificar les seves creacions davant d’un públic que puntua la seva destresa literària i la seva capacitat interpretativa a parts iguals.

El Poetry Slam Lleida se celebra els primers dijous de cada mes al vespre. El 5 de desembre la cita serà al Cafè del Teatre de l’Escorxador a les 20.30 hores i comptarà, entre d’altres, amb la presència del vigent campió nacional Dani Orviz com a poeta convidat, un slammer asturià amb molt de funky.

Diàlegs d’art contemporani

Des del 1997 el Centre d’Art la Panera organitza la Biennal d’Art Leandre Cristòfol, un recull de caràcter bianual de les obres de joves artistes consolidats i de trajectòria notable en l’art contemporani actual “que va des del sud de França al nord d’Àfrica i des de Portugal a les costes mediterrànies”.

L’exposició col·lectiva, comissariada per David Armengol, Cèlia del Diego i Julia Morandeira, es va inaugurar a finals del mes passat amb una performance de l’artista Ariadna Guiteras. La mostra, que es podrà visitar fins al 2 de febrer del 2020, promou la interacció entre les obres i els tretze artistes emergents participants.

L’onzena Biennal d’Art Leandre Cristòfol inclou, a més, altres activitats al voltant de l’exposició que neixen amb l’objectiu de fomentar la reflexió dels treballs artístics exposats. Visites comentades amb els comissaris de la mostra, tallers per a totes les edats, una jornada d’educació i una performance ompliran d’art els visitants.