SILVINA I ACCIÓ!
Terres de Lleida 24/03/2021

Quan les històries de vida toquen

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

La fascinació que sentim per les històries prové del temps dels ancestres. Una atracció que germina del plaer que s’experimenta en escoltar-les o llegir-les, sigui a la vora del foc, al bell mig d’una plaça o entre coixins i una manta maridant-les amb una bona copa de vi. L’encís pels relats desferma un encanteri màgic!

Quan som criatures ens comencem a capbussar en l’univers oral de les històries i ens n’enamorem xino-xano; de boca a orella, de cor a cor. Quan la meva germana i jo érem petites, la mare ens explicava contes que s’inventava o tal vegada adaptava abans que els badalls fessin acte de presència. N’érem les protagonistes. Cada cop que mencionava els nostres noms, la cara se’ns il·luminava i un somriure se’ns dibuixava als llavis. De més grans, i a totes hores, ens quedàvem embadalides amb les històries reals de la seva infantesa i joventut de quan vivia a l’Argentina. Amb les cròniques de vida d’abans, durant i després de la Guerra Civil dels nostres avis, érem tot orelles. Desconec fins a quin punt eren realitats novel·lades, però recordo especialment una rocambolesca i tèrbola narració familiar de l’àvia que seria digna d’aparèixer al Crims de Carles Porta per mirar de “posar llum a la foscor”.

¿Les històries (i els contes) són només per a la mainada? Hi ha ànimes que creuen a peu ferm que el poder de la paraula i de la veu dona la mà a aquelles emocions que sentim sense límit d’edat. No només observen el món sinó que també l’imaginen. La Roser Guasch Garrofé és un d’aquests esperits apassionats que esculpeix (o perboca) petites grans històries, reals o inventades, per a infants i adults mitjançant el petit projecte editorial 4contes. A través dels contes que escriu i explica, s’endinsa en un trosset dels seus sentiments, les seves preocupacions, i tracta tant temes quotidians com tabú.

Ben aviat veurà la llum el llibre per a adults Cicatrius. Relats d’històries silenciades, que ha coescrit amb la seva germana Núria. Un recull de 21 relats que pretén alçar la veu i que “neix d’un monstre a les seves vides”. El dolor dels abusos sexuals, el mutisme eixordador que l’asfixia o les seqüeles emocionals que engendren són el fil conductor d’una publicació difícil de relatar i de pair. Tanmateix, denota una valentia enfront dels silencis que nodreixen abusadors i encobridors i, sobretot, romp una llança més per fer-los caure, depurar responsabilitats i guarir les ferides de les víctimes.

stats