SOCIETAT
Terres de Lleida 28/09/2022

Lliuren la nul·litat de 83 judicis a víctimes del franquisme

Lliuren la nul·litat de 83 judicis a víctimes del franquisme

ARA
1 min
Pueyo amb el familiar d’un represaliat del franquisme.

LleidaLa Seu Vella de Lleida va acollir diumenge passat el primer acte a la ciutat de reparació jurídica a víctimes del franquisme. Un total de 68 famílies van rebre de la mà de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, 83 documents que expedeix el departament de Justícia i que acrediten la nul·litat de les sentències i les resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra a què van ser sotmeses aquestes persones pel règim franquista. De les 83 víctimes –3 de les quals encara són vives–, 47 són veïnes de Lleida i 36 de pobles de l’entorn.

Els assistents, alguns visiblement emocionats, van agrair l’homenatge als seus familiars després d’anys de patiment i van assenyalar que “mai és tard”.

Actes fins a finals d’any

A banda d’aquest acte, la Paeria ha preparat fins a finals d’any un conjunt d’accions que tenen l’objectiu de recuperar la memòria democràtica a Lleida, fer-ne difusió i sensibilitzar la ciutadania sobre fets històrics ocorreguts a la ciutat.

El programa d’actes que l’àrea de Memòria Democràtica de la Paeria ha previst fins al desembre inclou quatre debats de memòria –sobre la lluita contra els maquis, les fosses de la Guerra Civil, la policia secreta franquista i la violència política durant la Transició espanyola–, dos itineraris sobre la lògia maçònica de Lleida i els vestigis de la Guerra Civil Espanyola a l’aeròdrom d’Alfés, i un acte en record del poeta Gabriel Ferrater.

stats