Terres de Lleida 12/09/2017

El nou curs escolar arrenca a Lleida amb els deures a mig fer

El protocol per detectar possibles radicalitzacions a les aules enfronta Ensenyament i sindicats

Imma González
2 min
Una mare i el seu fill, abans d'entrar al col·legi Maristes de Lleida

LleidaEl nou curs escolar ha arrencat aquest dimarts a Lleida, i ho continuarà fent de forma escalonada durant la resta de la setmana, amb 76.696 alumnes. Com ja avançava ara fa uns dies el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, el curs s'ha iniciat amb 500 alumnes més que l'any passat, i on més palès es fa aquest augment és a secundària, que enguany acull 726 alumnes més que l'any passat.

Els plors i les cares llargues han estat, com cada començaments de setembre, a l'ordre del dia. Com en tot, però, hi ha excepcions; és el cas de l'Ona, que aquest dimarts al matí anava per primer cop "al col·le dels grans", i és que mentre els seus nous companys i companyes ploraven i demanaven els braços dels seus pares, ella estava d'allò més emocionada per començar P3. També en són un exemple els alumnes del Col·legi Maristes, que han començat el curs entre jocs i actuacions d'animadors.

Nous docents, però no a tot el territori

També ha sigut el primer dia per als 350 docents que aquest any s'incorporen a les aules lleidatanes. Aquestes incorporacions, la gran majoria de les quals s'han produït a centres d'alta complexitat, han ajudat a aconseguir la fita que el departament d'Ensenyament intentava assolir des de feia anys: no superar la ràtio de 25 alumnes per classe a P3 ni de 22 als centres d'alta complexitat.

No obstant això, la incorporació de nous docents no ha sigut igualitària a tot el territori. Segons Unitat d'Aran (UA), la Generalitat ha retallat més del 20% del professorat des del curs 2011/12 a la Vall d'Aran. La formació socialista assegura que l'escola amb més alumnes de tot l'Aran, l'escola Garona de Vielha, ha començat aquest curs amb 38 professors, dos menys que l'any passat, mentre que el nombre d'alumnes no ha baixat.

L'entorn, una gran eina educativa

Ensenyament assegura aquest curs perillava la continuïtat de les escoles d'Alàs (Alt Urgell) i Lles de Cerdanya (Cerdanya), però finalment se n'ha evitat el tancament. Per tant, aquest any no ha hagut de tancar cap escola a la demarcació de Lleida després que l'any passat ho fes la del Cogul (Garrigues) i se'n fusionessin dues a Lleida. Per contra, alguns col·legis han obert les portes per primera vegada, com és el cas de la nova llar d'infants municipal d'Agramunt (Urgell). L'antiga guarderia, que es trobava en una zona inundable, va ser un dels equipaments afectats pel desbordament del riu Sió el novembre del 2015. Després de l'incident l'Ajuntament va decidir traslladar la llar d'infants, seguint així les directrius fixades per l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Aquest dimarts els alumnes han estrenat les classes del nou equipament, que ha costat poc més de 680.000 euros i en el qual s'aplicarà el corrent pedagògic de l'Educació Viva, un projecte educatiu basat el contacte amb els elements naturals propis de l'entorn.

D'altra banda, com a resposta als recents atacs terroristes a Barcelona i Cambrils, Ensenyament ha activat aquest curs un protocol perquè els docents puguin detectar possibles casos de radicalització vinculada al jihadisme a les escoles i els instituts catalans. En aquest sentit, el sindicat USTEC-STEs s'ha afanyat a expressar la seva oposició al protocol, ja que considera que "pot assenyalar i estigmatitzar la comunitat musulmana".

stats