El nou model d’humanització de l’UCI

Des del novembre la unitat de cures intensives (UCI) de l’Hospital Arnau de Vilanova acull sessions de musicoteràpia que aconsegueixen reduir l’ansietat per l’efecte terapèutic de la música, estimular els records dels usuaris amb la tria de cançons i implementar fisioteràpia mitjançant la interacció dels malalts amb instruments de percussió. Aquestes sessions de musicoteràpia formen part del pla d’humanització complementari de l’UCI, que des de mitjans del 2018 ha canviat la manera d’entendre l’assistència clínica al malalt crític, “ara molt més oberta i participativa”, descriu Jesús Caballero, màxim responsable del procés d’humanització del servei.

“El nostre pla d’humanització consisteix en eliminar portes i parets que ens distanciïn dels malalts i que els recloguin de l’exterior, per això els traiem al jardí. També se centra en desfer-nos del paper per cuidar el medi ambient i treballar a través de dispositius electrònics. I sempre posem per davant que el pacient se senti segur”, assegura Caballero, que es mou “en quatre pilars bàsics basats en l’arquitectura, la gestió, l’equipament -en el qual ara s’inclouen instruments musicals a més del material mèdic- i les persones”. “Per això, pacients, familiars i personal sanitari participen en l’activitat de musicoteràpia”.

La nova UCI

La unitat de cures intensives de l’Arnau de Vilanova estrenava l’any passat catorze nous boxs, que destaquen per la seva amplitud, per la llum natural que entra pels finestrals durant el dia i per l’equipament tecnològic de què disposen. Van suposar una inversió de 3,5 milions d’euros, finançats per la Diputació de Lleida.

Però un dels principals avantatges és l’ampliació fins a 24 hores de les visites dels familiars de primer grau i fins a les sis de la tarda en el cas de la resta de visitants, en relació a les dues hores al dia que hi havia estipulades abans. A més, dos dels boxs permeten un aïllament especial a l’hora d’atendre pacients amb afeccions epidemiològiques com ara tuberculosi o neutropènia.