OCI
Terres de Lleida 26/11/2019

Fer de la pagesia un parc temàtic familiar

L’objectiu principal de la Manreana Parc passa per dignificar les tradicions catalanes

Gerard Martínez
3 min
Fer de la pagesia un parc temàtic familiar

JunedaDesprés de la celebració del Castahalloween, amb gairebé 500 visitants en un sol cap de setmana, la Manreana Parc, amb seu a Juneda (Garrigues), oferia aquest cap de setmana dues jornades dedicades als oficis antics. Són diverses activitats adaptades a tots els públics, com ara tallers i demostracions basats en més de deu oficis antics, la majoria dels quals desapareguts, “amb la voluntat de dignificar les tradicions, la pagesia i les festes tradicionals catalanes”, apunta el director del parc, Jaume Graus, el primer sorprès per l’èxit d’un projecte que veia la llum el setembre passat després de mesos de planificació.

“Fa dotze anys que estem oberts entre setmana com a granja escola, però cada cap de setmana rebíem desenes de visites de persones que fins i tot portaven l’entrepà. Des del mes de març vam començar a cobrar 4 euros pel manteniment de les instal·lacions i la manutenció dels animals, i la sorpresa va arribar quan ens vam adonar que fins al juliol hi havien passat fins a 800 persones”, recorda Graus, que aleshores es va formular aquesta pregunta: “Si no fent res ve tanta gent, què passaria si féssim alguna cosa?”

La resposta a aquesta qüestió vindria de Graus mateix, que el cap de setmana del 21 i 22 de setembre obria les portes de la Manreana Parc en condició de parc temàtic familiar, el primer a la demarcació de Lleida.

Fauna i natura

El director de la Manreana Parc, Jaume Graus, assenyala “la poca oferta d’activitats familiars a Lleida i província” per explicar l’èxit de la iniciativa, “fruit de mesos de treball per oferir un nou producte a les famílies”. Així doncs, al llarg de l’estiu es van anar adaptant totes les instal·lacions de la granja i de Vimferri, centre de natura i fauna salvatge ubicat dins de la Manreana, per acollir visites, “de manera que tots els que es passegen per les instal·lacions puguin conèixer les més de seixanta espècies d’animals que tenim”, explica Graus, alhora que remarca que totes les espècies disposen d’una fitxa informativa perquè l’experiència pedagògica resulti més fructífera per als visitants.

Segons Graus, que tot estigui centrat en els animals representa un valor afegit per al parc, “basat en una granja escola que hem intentat portaventuritzar, amb la diferència que allà tot és ferro i aquí només hi ha coses autèntiques”. El director del parc es pregunta “quants centres hi ha a Catalunya amb quaranta espècies de granja i trenta d’animals salvatges irrecuperables”. Parla de Vimferri, en què els animals allotjats, com ocells, rèptils i mamífers autòctons, procedeixen del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent o d’altres centres de Catalunya i no poden ser alliberats de nou per motius físics o d’adaptació.

Caps de setmana temàtics

Traginers, ferradors, fusters, picapedrers, pagesos de les Garrigues, saboneres, cistellers, mandongueres, llauners i altres oficis antics van fer les delícies de petits i grans els dies 23 i 24 de novembre. I és que una vegada al mes té lloc un cap de setmana temàtic en què es multipliquen les activitats i hi ha la possibilitat de quedar-se a dormir per arrodonir l’experiència.

A més, també s’ofereixen activitats guiades teatralitzades cada cap de setmana i els dies festius perquè els visitants puguin conèixer les tasques de la granja i les curiositats dels animals salvatges. A més, també se celebra un mercadet dels productes que s’elaboren a la mateixa granja escola.

La pròxima activitat prevista al parc serà Busca el tió, que es desenvoluparà els dies 6, 7, 8, 14 i 15 de desembre, just abans que l’arribada de rens i camells eclipsi la resta d’animals del centre.

stats