Portada 24/09/2014

És vigent avui el TIL a les aules?

El Govern, en anunciar que hi presenta recursos, el dóna per viu, però veus jurídiques neguen que els recursos deixin sense efecte la suspensió cautelar

Antònia Artigues
3 min

PalmaÉs o no viu legalment avui el Tractament Integrat de Llengües (TIL) del Govern de Bauzá després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) hagi anul·lat el decret del TIL i hagi suspès l'ordre d'aplicació aprovada el 9 de maig de 2014?

El Govern el dóna per vigent perquè ha anunciat que ho recorrerà tot i s'aferra a aquests recursos per defensar que les resolucions judicials no són fermes i que, per tant, fins que no ho siguin el TIL és vigent a les aules.

Però que aquesta sigui la interpretació que en fa el Govern no vol dir que sigui la correcta. Veus jurídiques adverteixen que es pot considerar que una suspensió cautelar dictada pel tribunal -la que afecta l'ordre que estableix el calendari d'aplicació del TIL i la redacció dels projectes- és d'efectivitat immediata i aquesta efectivitat no l'atura la interposició del recurs de reposició per part del Govern. Per tant, segons aquesta interpretació, difícilment es pot sostenir, atenent a les resolucions judicials, que el TIL sigui aplicable avui a les aules. Avui estaria suspès. Una altra cosa és que s'actuï, per part de l'Executiu, al marge de l'empara judicial.

De tota manera, en l'àmbit jurídic, el tema s'està posant molt costa per amunt per al Govern i el seu TIL. I en la hipòtesi que l'Executiu tingués raó, potser la tindria per pocs dies.

En primer lloc, tot i que l'Executiu presenti recurs de cassació contra la sentència que anul·la el decret del TIL, és la sala sentenciadora (la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB) la que ha de donar tràmit al recurs, que es pot substanciar per motius molt concrets. No vol dir que pugui anar endavant. I, a més a més, si superàs la barrera del TSJIB, haurà de vèncer també la del Tribunal Suprem, que en primer lloc s'ha de pronunciar sobre l'admissibilitat o no del recurs. Si el recurs del decret passa el filtre del TSJIB i pot anar cap al Suprem, el Govern no ho té arreglat, perquè li faltarà l'ordre que permet l'aplicació del decret nul.

Així, quant als recursos de reposició anunciats contra les interlocutòries que suspenen aquesta ordre que desenvolupa el TIL, el Govern pareix, d'entrada, que té les de perdre. El recurs, en ser de reposició, el resol la mateixa sala i, per tant, difícilment canviarà de parer. L'únic que s'endurà el Govern és en uns dies, o màxim unes setmanes, una resolució segurament molt més contundent del TSJIB que fins i tot hi hauria la possibilitat que inclogués la imposició a l'Executiu de Bauzá d'un termini per acatar la suspensió. Clar que el Govern pot decidir continuar amb la cadena de recursos, però això no vol dir que legalment pugui aconseguir aixecar la suspensió de l'ordre.

Cal recordar que en les interlocutòries de suspensió, el TSJIB adverteix que fins i tot la futura sentència sobre l'ordre de desenvolupament del TIL és fàcil d'endevinar que serà també d'anul·lació. Decret nul, suspensió de l'ordre que fixa el calendari i els projectes TIL i futura ordre nul·la. Amb quina normativa se sosté l'aplicació? La fermesa, claredat i contundència del TSJIB deixen poc lloc a dubtar-ne.

El TSJIB explica que malgrat que la suspensió cautelar d'una disposició general (en aquest cas una ordre) sigui una mesura excepcional, és procedent si es dóna un supòsit d'"evident aparença de bon dret". En aquest cas, la suspensió ho compleix perquè se suspèn una ordre que deriva d'un decret declarat nul, després d'una acurada anàlisi dels magistrats del tribunal. No es pot continuar actuant com si aquesta sentència de nul·litat no existís, diu el TSJIB. "I no hi ha millor aparença de bon dret que aquella que és producte de la valoració judicial del cas concret, amb independència de la seva fermesa". Difícilment aquestes afirmacions apunten que el TSJIB pugui tornar enrere.

L'objectiu d'una suspensió cautelar és assegurar l'efectivitat d'una sentència; en aquest cas, la que decreta la nul·litat del TIL. La sentència quedaria en paper banyat si es permetés continuar amb el calendari i l'aplicació dels projectes TIL fonamentats en un decret nul. Més clar no ho pot dir el tribunal.

El Govern pot anar preparant tots els recursos que trobi, però el nou moviment en aquesta partida el té la sala. I llavors el Govern decidirà si continua amb la seva fugida cap endavant.

stats