L'OBSERVATORI
Portada 25/01/2015

Un BIC que cau, però "el món no s'acaba al maig"

Les Torres del Temple literalment cauen, però Gilet admet que Cort ha tingut altres prioritats, com el Casal Balaguer, que obrirà a l'estiu

i
Lluís Planas
2 min
El Temple de Palma.

PalmaLes Torres del Temple de Palma continuen en un estat d'abandonament i degradació avançat. Es tracta d'un dels últims vestigis que la ciutat conserva de la Medina Mayurqa, com a porta fortificada de la Palma musulmana, està declarat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i és propietat de l'Ajuntament des de fa vuit anys, després de pagar 2,3 milions d'euros. Durant la legislatura passada es va adjudicar la redacció d'un projecte de restauració integral a l'equip de l'arquitecte Elies Torres, autor també del projecte de recuperació de la murada.

Aquesta legislatura no se n'ha sabut res més, de les Torres del Temple, més enllà de l'ocupació il·legal que van patir, que continuen abandonades i que la degradació ha provocat el despreniment d'algunes parts de la construcció. El grup de MÉS, que ja havia denunciat aquesta situació, va demanar la setmana passada en comissió municipal l'elaboració d'un pla de conservació immediat per, almanco, aturar la degradació d'un BIC que literalment cau. La resposta del tinent de batle de Cultura, Fernando Gilet, va ser rebutjar això perquè significaria, va dir, "tirar 20.000 euros en no sabem què", perquè només representaria un pedaç.

Gilet va admetre que Cort ha tingut altres prioritats aquesta legislatura que conservar les Torres del Temple, perquè el projecte de restauració integral costaria uns dos milions d'euros i, amb la poca disponibilitat pressupostària que hi ha hagut, aquestes s'han centrat en la reforma del Casal Balaguer perquè en aquest cas les obres ja estaven avançades. Aprofità per anunciar que acabaran definitivament aquest estiu i explicà que s'hi han destinat els dos milions d'euros necessaris. A les Torres del Temple s'han limitat a "manteniment ordinari" i a treure els 'okupes', va dir, "perquè no tenim més mitjans".

Les explicacions de Gilet no van convèncer l'oposició, com era d'esperar, i després de la seva intervenció la pregunta és, sobretot, si convenceran els avaluadors de la Unesco, on el mateix tinent de batle ha presentat una candidatura perquè Palma sigui Patrimoni de la Humanitat, amb el principal argument que la ciutat representa la petjada històrica de tres cultures: la cristiana, la jueva i la musulmana. Serà difícil d'explicar que un dels vestigis d'aquesta darrera, propietat municipal, no s'ha pogut evitar que caigui perquè hi havia altres prioritats. Tanmateix, Gilet podrà fer servir el mateix argument final que a la comissió: que la legislatura potser sí, però "el món no s'acaba al maig".

stats