TRANSPARÈNCIA
Portada 12/10/2015

L'oficina anticorrupció estarà prevista en el pressupost de 2016

S'aprovarà per llei i dependrà del Parlament, que en triarà el seu director

Q. Torres
2 min
La consellera de Transparència, Participació i Cultura, Esperança Camps / CAIB

PalmaL'oficina anticorrupció, l'òrgan pactat en l'acord de governabilitat per incrementar la fiscalització sobre l'administració amb l'objectiu d'evitar i detectar més ràpidament casos de corrupció, serà una realitat a partir de 2016. El pressupost de la Comunitat que s'està elaborant ja preveurà una partida específica per poder crear aquesta oficina, que dependrà del Parlament.

A hores d'ara, segons va informat la consellera de Transparència, Esperança Camps, el Govern té gairebé enllestida la llei que regularà aquesta oficina i “no han de passar gaire mesos” perquè s'aprovi, apuntà. “Ha de ser una —oficina— de les que més aviat faci feina i doni fruits”, recalcà. Aquest oficina dependrà orgànicament del Parlament i el seu director també l'escollirà el Parlament. “No ha d'estar en mans dels possibles actors de la corrupció”, va justificar Camps. “La ciutadania no podria resistir episodis passats”, defensà com un argument més a favor de la creació d'aquest oficina.

En una compareixença al Parlament, Camps també va avançar que l'oficina gestionarà les declaracions de béns i interessos dels alts càrrecs perquè l'oficina d'avaluació pública, que és la que se n'havia d'encarregar en aplicació de la Llei de transparència, no s'ha creat. La consellera va anunciar la intenció de publicar el registre d'interessos dels alts càrrecs, tot i que va lamentar que ara no es disposi de totes les dades perquè, segons va dir, hi ha membres de l'anterior Executiu que no les han aportades. La llei donava fins al 10 de desembre d'enguany per crear aquesta oficina d'avaluació pública, que també s'havia d'encarregar de tramitar queixes i suggeriments dels ciutadans i donar-los resposta en un curt termini de temps.

Precisament la consellera va plantejar la modificació de la Llei de transparència i bon govern aquest 2016 per fer-la més “potent” i va anunciar que ja s'està redactant un codi ètic que serà de compliment obligat per a tots els alts càrrecs del Govern i el personal eventual, i que servirà per identificar quines són les conductes i els comportaments exigibles en prendre possessió d'aquests càrrecs. Aquest mecanisme, que cerca recuperar la confiança dels ciutadans, es farà amb la participació d'experts i dels alts càrrecs afectats.

A banda d'aquestes lleis, també se'n farà una de consultes, que fixi un marc per a la celebració de referèndums i consultes; i si hi ha temps, encara es preveu una altra llei per regular els lobbies.

Per altra banda, també es preveu la recuperació del Consell Econòmic i Social (CES), tot i que a un cost relativament inferior al que tenia abans que el Govern del PP fes desaparèixer aquest òrgan d'assessorament perquè es preveu que disposi d'un treballador manco.

“La transparència és cara” i “és el gran repte de l'administració per al segle XXI”, va dir Camps, qui també es va comprometre que una part dels pressuposts de 2017 s'elabori seguint processos de participació, va anunciar la intenció de publicar també les llistes d'espera sanitàries, a més de les dades del sector públic. Finalment va avançar que es fa feina per fer més transparent el procés de concessió de subvencions. L'objectiu, va sentenciar, és “evitar la corrupció perquè som més transparents i els calaixos són de vidre” i es pot seguir la traçabilitat dels doblers públics.

stats