El passat `hippy´ forma part del dret a la intimitat i ningú no el pot fer públic

L'Audiència de Palma obliga a indemnitzar una dona que surt, sense el seu consentiment, en un reportatge fet a la seva exparella sobre el moviment hippy a Eivissa


Allò que va passar a l'Eivissa hippy dels anys 60, allà ha de quedar, forma part de la intimitat de cada persona i només aquesta la pot fer pública. Almanco així es pot entendre de la sentència dictada per la secció tercera de l'Audiència de Palma que ha resolt que s'ha d'indemnitzar una dona amb 18.000 euros perquè la seva parella d'aquells anys va facilitar fotografies d'ambdós –i del fill que tingueren– per a un reportatge que, amb el títol 'Els anys més hippies d'Eivissa' es va publicar a la revista d'una companyia aèria. El reportatge consistia en una entrevista a l'excompany de la dona en el qual ell explicava la seva experiència a l'illa des que hi va arribar.

La dona, que actualment no té cap relació amb el protagonista del reportatge, no va donar el seu consentiment perquè es difongués la seva imatge (de fet, no fou consultada) i, per això, l'Audiència ha confirmat la sentència de primera instància d'un jutjat d'Eivissa que també va entendre que s'havia vulnerat el seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge. La companyia aèria, responsable de la publicació, és la que ha de pagar la indemnització.

El tribunal explica que les imatges que apareixen "no són neutres", perquè les fotografies (una en la qual l'home abraça per darrere la dona i una altra en la qual tots dos van en bicicleta i miren a càmera) indiquen que entre tots dos hi havia una relació "no casual" i aporten dades de l'esfera íntima de la dona o, com a mínim, les insinuen.

A més a més, els jutges destaquen que el reportatge se centra en "els anys més hippies" d'Eivissa i que en el reportatge se citen frases com: "Estar junts en llibertat. Compartir alegria, pau i amor. Així era la nit (i la filosofia de vida) de l'Eivissa dels anys 60 i així ho explica Manel, un d'aquells que encara es consideren hippies dels de veritat".

Pel tribunal, incloure en aquest reportatge les fotografies de la demandant sense el seu consentiment en realitat suposa vincular-la "a un estil de vida que abraça també una concepció personal del món, que tal vegada ella no compartís o que, si ho fes, podria no estar disposada a compartir-ho en públic". La publicació –argumenta la sentència– lliga la dona amb un estil de vida, el dels hippies, i això són coses que afecten just la seva vida personal i que tan sols ella podia revelar.

El + vist

El + comentat