MALLORCA

MÉS no participarà de la commemoració del tricentenari de la Capitania General

“Un poble que conserva la seva dignitat no pot celebrar el fet d'haver estat conquerit i sotmès”, diuen els consellers insulars de la formació en una carta al comandant general de Balears

“Entendrà, n'estam segurs, que un poble que conserva la seva dignitat no pot celebrar el fet d'haver estat conquerit i sotmès”. D'aquesta manera, els consellers del grup MÉS al Consell de Mallorca adverteixen per carta el comandant general de Balears que no participaran en els actes per commemorar el tercer centenari de la Capitania General de Balears el proper 27 de novembre.

La carta enviada al comandant general de Balears, el general de divisió Fernando Aznar Ladrón de Guevara, està signada pels dos portaveus de MÉS al Consell de Mallorca. Hi asseguren que han rebut informació de la celebració d'una missa dia 27 i que han estat convidats a un acte castrense el mateix dia per celebrar el tricentenari de la Comandància General de Balears. I deixen clar que, “com a representants dels mallorquins i mallorquines”, no assistiran a cap dels actes commemoratius organitzats.

Els portaveus de MÉS, Mercè Bujosa i Lluís Enric Apesteguia, adverteixen en la missiva que “fa 300 anys Mallorca i Eivissa foren els darrers territoris de la Corona d'Aragó a ser conquerits per les tropes castellanes i franceses partidàries de Felip d'Anjou i el seu model centralista i absolutista d'arrel francesa”. Recalquen que “era derrotat el Regne i el poble mallorquí”. I afegeixen que “la creació de la Capitania General de Balears és conseqüència dels Decrets de Nova Planta, els quals –per dret de conquesta– abolien les institucions centenàries pròpies de Mallorca”.

I sentencien que aquests decrets varen tenir unes “conseqüències funestes” per als habitants de Mallorca i d'Eivissa en el terreny polític, però també militar, social, econòmic, lingüístic i cultural. Per tot això, els consellers insulars de MÉS avancen que no participaran en els actes de commemoració del tricentenari de la Comandància General de Balears.

Més continguts de

El + vist

El + comentat