TEMA DEL DIA
Portada 13/07/2015

Barceló diu als hotelers que ja cerca la fórmula per cobrar l'ecotaxa

La Federació Hotelera “espera convèncer” el nou Govern dels “problemes de competitivitat” que, diuen, provocaria

Mercè Pinya
3 min
El vicepresident del Govern ha rebut aquest dilluns els representants de la Federació Hotelera de Mallorca. CAIB

PalmaNo hi ha dubte que, a part d'Educació, Turisme serà l'altre pes pesant de la legislatura per al nou Govern. Si dijous passat la presidenta Francina Armengol i el conseller d'Educació rebien la comunitat educativa, aquest dilluns s'ha produït la segona reunió sectorial de l'Executiu, i ha estat amb els representants de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM).

L'escenificació ha estat d'absoluta cordialitat, i els propòsits d'encetar processos de diàleg s'han remarcat de manera insistent per les dues parts, Govern i hotelers. “Hi haurà una feina conjunta de manera sistemàtica i habitual”, ha dit el vicepresident i conseller d'Innovació, Investigació i Turisme, Biel Barceló, havent acabat la reunió.

Emperò l'enfrontament pel que fa a la implantació d'una taxa turística és el que clarament marca la distància entre la patronal i l'Executiu. El vicepresident ha comunicat als hotelers que ja s'ha marcat una reunió amb la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i el director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis, per començar a concretar de quina manera s'ha d'aplicar aquest impost als turistes i redactar la norma que haurà de desenvolupar la taxa.

El desembarcament dels hotelers a la seu de la Conselleria d'Innovació, Investigació i Turisme ha servit per traslladar un missatge molt clar: “Encara esperam convèncer [Barceló] dels problemes de competitivitat” que, creuen, podria generar l'ecotaxa.

Els hotelers han demanat que no s'implanti l'any que ve perquè els preus de 2016 ja s'estan tancat ara amb els tour operadors. El vicepresident del Govern s'ha limitat a remarcar que “es tindran en compte” aquestes advertències, emperò tampoc no descarta res. No hi ha calendari encara, però la seva intenció és començar a treballar en aquest assumpte “des del principi de la legislatura” i també dels canvis que plantegen per a la Llei turística. “No hi ha coincidència amb taxa turística [amb la FEHM], però ho treballarem amb tots els sectors perquè es pugui dur endavant”, ha remarcat Barceló.

El Govern es planteja, en primer lloc, aplicar aquesta taxa turística en els ports i aeroports, però el vicepresident reconeix que de moment s'han d'estudiar les “possibilitats legals, que no són fàcils”, ha dit. En segon lloc es pensa en l'opció de cobrar la taxa mitjançant els paquets turístics o bitllets, tot i que és una fórmula que “també té dificultats, entre altres per als residents”, en paraules de Barceló. “La darrera de les opcions” és que els turistes paguin als allotjaments, ja siguin residencials o hotelers, l'import corresponent. Abans s'estudiaran les dues primeres.

Llei turística, missatges “inquietants”

Més enllà de l'impost turístic, el nou Govern es planteja també com a “qüestió a curt termini” la modificació de la Llei turística “sobre algunes qüestions que poden fer pressió sobre el nostre territori, però sempre garantint la possibilitat de continuar invertint per part del sector”. Barceló ha remarcat que els canvis que es plantejaran són els relatius als desenvolupaments en sòl rústic en els punts crítics amb la “permissivitat”; i aquells articles “molt arbitraris” que “gairebé deixaven a l'arbitri del conseller de torn o del consell de Govern la possibilitat o no d'acceptar un projecte”, ha dit. Cal recordar que, pel que fa al sòl rústic, la disposició addicional 19 de la Llei de turisme 8/2012, també coneguda com a llei Delgado, permet grans equipaments “esportius, recreatius, culturals o de qualsevol altre ús que clarament contribueixin a la desestacionalització, fet que obre la porta a projectes qüestionats des del punt de vista mediambiental, com ara el projecte de cinc estrelles amb un velòdrom que Vicenç Grande vol impulsar a la zona de Son Bauló, a Can Picafort (Santa Margalida), o el club de polo de luxe promogut per United Federation Association a l’entorn de les cases del Virrei, a Inca.

La línia que es vol potenciar és la de la millora de la planta hotelera i la de la reconversió. Així, es crearien “llocs de feina en la construcció generada en la rehabilitació”, ja que el “creixement en extensiu preocupa”.

En aquest punt també hi ha acord amb els hotelers, i Inma de Benito ha declarat que hi ha coincidència en el “model urbanístic, que s'ha de basar en el creixement zero i en la rehabilitació”.

Amb tot, els anuncis de canvis ja han “inquietat” alguns inversors. Ha estat l'avís a navegants que la FEHM ha traslladat a Biel Barceló. “Hem traslladat al nou conseller la preocupació que hi ha en el sector per aquests canvis”, i que s'espera que es generi un clima de “confiança” que permeti mantenir inversions d'entre 300 i 400 milions d'euros anuals durant els propers quatre anys. “S'ha traslladat que els missatges que s'han posat damunt la taula, lògicament, inquietaven els inversors. És vera que algunes ja es començaven a qüestionar”, ha afegit la presidenta dels hotelers, que finalment ha dit que la resposta de Barceló els ha donat “tranquil·litat”.

stats