TURISME

Eivissa també es planteja actuar contra la saturació de cotxes a l'estiu

Segueix l'exemple de Formentera, que ha començat a fer passes per aplicar una taxa d'accés als vehicles

Primer va ser Formentera i ara és Eivissa qui es planteja actuar contra la saturació de vehicles que viu l'illa durant els mesos d'estiu. L'exemple del Consell de Formentera, que ja ha començat a actuar per aplicar una taxa a l'entrada de vehicles, arrela. Ara és l'illa veïna, Eivissa, qui repeteix el debat. El Consell de la pitiüsa major, també progressista, considera que la situació se'ls “escapa de les mans” i es proposa actuar-hi abans que no sigui massa tard.

Són una sèrie de setmanes a l'any, pràcticament un parell de mesos, quan la nostra illa està sobresaturada, així com les nostres carreteres i tots els espais; una situació que crec que patim tots”, afirma la consellera insular de Mobilitat, Pepa Marí. La responsable considera que el problema d'excés de vehicles durant la temporada d'estiu no es resol només limitant l'accés de cotxes a l'illa, sinó amb una política de mobilitat molt més àmplia.

El Consell admet que l'aplicació d'una taxa com la que es pretén fixar a Formentera “és una possibilitat”, però n'hi poden haver d'altres. “Som una illa i tenim un territori limitat”, afirma la consellera insular de Mobilitat, qui avança que, abans de tot, s'ha de fer un estudi per conèixer quin nivell de saturació “aguanta” l'illa i “quin nivell de cotxes ens podem permetre per mantenir la sostenibilitat del nostre sistema econòmic”.

Eivissa i Formentera dupliquen sobradament la seva població durant els mesos de juliol i agost i això incrementa la presència de vehicles a les Pitiüses. Si al gener de l'any passat hi va haver a les dues illes una mitjana de 149.248 persones (entre habitants i turistes), al juliol foren 328.223 i a l'agost, 356.875. Aquest fet ja ha duit a actuar al Consell de Formentera, que ha iniciat el procés per implantar una taxa d'accés a l'illa per als vehicles. La setmana passada el Consell va acordar demanar al Govern que capaciti la institució per poder fixar i gestionar aquesta taxa.

L’increment massiu del parc mòbil que l’illa pateix durant els mesos d’estiu a causa de les connexions marítimes (no només amb Eivissa, sinó també l’enllaç directe amb Dénia), provoca una saturació i la congestió de les carreteres durant la temporada turística. Formentera té uns 12.000 habitants, però en els mesos d'estiu es pot arribar a triplicar el nombre de persones que la trepitgen i els vehicles poden arribar a ser 22.000.

El Consell progressista, governat per Gent per Formentera, considera que l'illa ha tocat sostre i manté que cal regular l’entrada de vehicles amb una taxa i destinar els doblers recaptats a inversions en millores en el transport terrestre, en l’impuls d’un sistema de mobilitat sostenible i en la conservació del medi ambient.