Martínez minimitza els excessos de Punta Balena: “Només és un carrer”

Vaticina que l'oferta que ara hi ha a la zona "està destinada a desaparèixer"

El conseller de Turisme, Jaume Martínez, ha intentat minimitzar els excessos turístics de Magaluf que aquest estiu han acaparat el focus mediàtic no només estatal sinó també en l'àmbit internacional. En una compareixença al Parlament per valorar la mala imatge turística que s'ha donat, ha insistit a qualificar com a "fets puntuals" les polèmiques imatges de turisme de sexe, drogues i alcohol que identifiquen aquest emplaçament turístic; ha afegit que Punta Balena "només és un carrer" amb poques places turístiques; i ha recalcat que aquests fets "han existit sempre" i "mai no s'hi ha fet res", però ara se n'ha incrementat el ressò per les xarxes socials. En aquest punt ha acusat l'oposició de perjudicar la imatge turística per fer valoracions, segons ell, equivocades sobre el turisme de gatera.

El titular autonòmic ha defensat que el Govern està impulsant un canvi de model turístic que suposa una major aposta per la qualitat. Ha advertit que en l'oferta turística de Balears s'ha d'apostar per l'oci nocturn, però de qualitat, sobretot perquè és el que cerca una part del mercat britànic, que s'ha convertit enguany en el principal emissor. Amb tot, ha deixat clar que pràctiques com les que s'han donat a conèixer en els mitjans no hi tenen cabuda. "L'oferta que avui s'ofereix a Punta Balena està destinada a desaparèixer", ha advertit, però també ha reconegut que el canvi de model no es pot fer d'un dia per l'altre i, durant un període, hauran de conviure els dos models. No s'ha estat de criticar l'oposició i els ha retret que si la passada legislatura, quan governava l'esquerra, s'hagués fet alguna cosa per canviar el model turístic, aquest canvi estaria en una fase més avançada.

El conseller ha justificat que si aquest turisme d'excessos no va a més a Magaluf és gràcies a l'aposta per canviar el model, però també ha excusat que el Govern no pugui fer més per arraconar-lo amb els mecanismes que té. "Si tingués eines legals per tenir tancats aquests establiments, ja estarien tancats", ha assegurat després de defensar un increment de les tasques de control i inspecció a zones com Punta Balena, la Platja de Palma i Sant Antoni. "Sobren segons quins tipus d'empresaris", ha sentenciat, després de qualificar de "vergonya" i "denigrant" que hi hagi empresaris que es dediquin a aquestes activitats i que hi hagi turistes que només vinguin per això.

Els portaveus de l'oposició han responsabilitzat el Govern de la situació que s'ha produït aquest estiu a Magaluf i han criticat que no hagi fet prou per eradicar determinades conductes i, fins i tot, que hagi tingut una actitud tolerant. "Això ha de canviar perquè l'aparador on som ara ens perjudica a tots", ha afirmat la diputada socialista Bel Oliver. "Magaluf no és el problema sinó la conseqüència", ha recalcat el diputat de MÉS David Abril, qui ha criticat que la manca de model turístic provoca situacions com aquestes i ha acusat el Govern de voler fer creure que s'està fent una reconversió de les zones turístiques madures quan, en realitat, només s'estan donant facilitats a determinats hotelers perquè puguin reconvertir els seus establiments i obtenir més beneficis.

El + vist

El + comentat