Celaá diu que moltes imatges de càrregues policials de l'1-O eren "falses"

La portaveu del govern espanyol considera que la policia va actuar "proporcionalment" tret de casos "aïllats" 

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER que l’1-O és "un dia de trista memòria" en què no hi ha "res a celebrar" i en el qual es van veure "imatges penoses" que van danyar "greument" la imatge de l’Estat a l’exterior, malgrat que, segons ha afirmat, "moltes d’elles eren falses". Segons la ministra, les càrregues policials van ser un "error" quan ja no hi havia "manera de parar les votacions", però ha assegurat que les forces de seguretat "van treballar proporcionalment amb l’excepció d’alguns casos molt aïllats que estan sent investigats".

Per a Celaá, l’1-O del 2017 el govern de Mariano Rajoy "no va encertar" cap de les seves previsions ni tampoc el tractament a donar per impedir el referèndum amb la intervenció policial, però tampoc va ser un dia positiu per a l’independentisme, que "va xocar, com no podia ser d'una altra manera, amb el principi de realitat", i ha afegit: "Tota la farsa en què estava fonamentant-se l’independentisme afirmant que després de l’1-O hi hauria una proclamació de la República va ser fals [...]. Com es va veure uns dies després de manera vergonyosa, tot l’imaginari independentista va caure a terra, com sectors intel·ligents i raonables de la societat catalana ho van entendre”, ha sentenciat.

Celaá ha insistit que l’1-O va ser un acte "il·legal" que de cap manera dona un mandat del poble català, i la jornada va posar de manifest "com mai" la "fractura de la societat catalana". "Això és el pitjor que pot passar, perquè una societat fracturada no té projecte polític", ha dit. Segons la ministra, el referèndum "segurament no s’hauria celebrat" amb l’actual govern del PSOE, perquè abans "s’hauria fet política" per evitar-lo. El seu govern, ha dit, ha obert "un passadís polític" que fa que avui estiguem "millor que fa un any". "Estem arribant a acords als grups de treball amb representants de la Generalitat", ha dit.

"D'una banda, estem anant a la praxis; de l’altra, trobem retòriques a vegades enceses i extraordinàriament romàntiques del president de la Generalitat", ha lamentat. Celaá també ha advertit Quim Torra que "per descomptat el que va passar dissabte no pot tornar a passar", en referència als incidents fruit de la manifestació del sindicat policial Jusapol a Barcelona per commemorar les càrregues policials. "El govern de la Generalitat té l’obligació de mantenir l’ordre públic al carrer i que tothom es pugui manifestar amb llibertat, tant els que són independentistes com els que no ho són, perquè això és el que correspon a una societat lliure, democràtica i culta com la de Catalunya", ha dit, i ha conclòs: "Estem demanant a Torra que desarmi la retòrica, retiri l’emoció i s’atengui als fets". 

Maragall: "Un altre cop? Difícil sumar més ignorància i mentida"

El conseller d'Exteriors, Ernest Maragall ha replicat les paraules de la ministra en un tuit. "Un altre cop? Difícil sumar més ignorància i mentida", ha escrit, i ha afegit: "Hi va haver càrregues. Hi va haver ferits. I dolor col·lectiu. Negar l'evidència no canvia la realitat. Ho vam viure i ho guardem. El món també".

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha respost a les paraules de Celaá, afirmant que és "absolutament inadmissible dir que les imatges de l’1-O són 'fake news'". "És inadmissible que el govern del PSOE continuï comportant-se igual que el govern del PP. És una vergonya que amb el govern del PSOE encara hi hagi presos polítics", ha criticat. Mauri ha avisat al govern espanyol que estan disposats a repetir l’1-O i a sortir al carrer "els cops que faci falta" per defensar "el dret a l’autodeterminació de Catalunya".