Una acusada pel cas Claveguera diu que Julve podria haver aturat la compra de cadires per 60.000 euros

Castañer responsabilitza Miquel Riera de donar les instruccions i Julve de mantenir-les quan aquest va morir

Qui va ser secretària tècnica de Cooperació Local del Consell de Mallorca, Coloma Castañer, ha assegurat en el judici del cas Claveguera que aquest departament va comprar unes cadires el 2005 i el 2006 per gairebé 60.000 euros per afavorir "empreses afins a Unió Mallorquina" i un amic del conseller.

Durant la declaració com a acusada en el judici per presumpta corrupció que ha començat avui a l'Audiència de Palma, ha detallat que va ser el conseller Miquel Riera qui va donar les instruccions perquè es comprassin les cadires a unes empreses en concret i, quan va morir, la seva successora en el càrrec, Catalina Julve, les va mantenir.

Castañer ha detallat que es va decidir comprar cadires, encara que "no eren gaire necessàries", per esgotar una partida pressupostària disponible: "Hi havia un romanent que s'havia de gastar i van comprar unes cadires com podrien haver comprat taules, camisetes o bolígrafs", ha admès. Ha puntualitzat que posteriorment es van oferir als ajuntaments i va haver-hi una elevada demanda, ja que tots els consistoris en van demanar.

Sobre la responsabilitat de Julve en l'adjudicació dels dos contractes negociats sense publicitat per a l'adquisició de les cadires, la secretària tècnica ha assenyalat que no hi havia res en la Conselleria que es tramitàs sense coneixement de la consellera i que podria no haver signat la concessió perquè les cadires no eren "una cosa gaire necessària" i es podia "aturar perfectament".

En aquesta causa, la Fiscalia Anticorrupció demana 7 anys de presó per a Julve, Castañer i un empresari beneficiat per la compra d'aquestes cadires i per una altra adjudicació per controlar el servei de recollida selectiva de residus, per presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau. També demana 4 anys per a dos empresaris més als quals es va adjudicar la primera compra de cadires. Anticorrupció estima que els cinc acusats van poder causar en total un perjudici de 575.268 euros als comptes públics.