El jutge del cas Nóos admet un recurs contra el seu rebuig a imputar Urdangarin per blanqueig de capitals

El recurs de Manos Limpias contra Urdangarin seria per la seva conducta a través d'Aizoon, de la qual és propietari amb la seva dona al 50%

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha admès avui el recurs de reforma plantejat pel sindicat Manos Limpias contra la seva decisió de rebutjar imputar per suposats delictes de blanqueig de capitals Iñaki Urdangarin, el seu exsoci Diego Torres i la dona d'aquest, Ana María Tejeiro.

En una providència dictada avui, Castro dóna per interposat el recurs per part del sindicat que exerceix com a acusació popular en la causa, en contra de la decisió que va adoptar el passat 10 de març.

Castro va rebutjar imputar per blanqueig els principals responsables de l'Instituto Nóos, com demanava Manos Limpias, per entendre que el tipus penal anomenat autoblanqueig es va tipificar el 2010 i suposaria una imputació retroactiva.

Manos Limpias al·lega en el seu recurs, en què reitera la sol·licitud d'imputació, que l'autoblanqueig existia abans del 2010, des que la Sala Segona del Tribunal Suprem va acordar el juliol de 2006 que a la pràctica "estimaria el concurs de delictes entre el delicte previ i el de blanqueig".

L'acció contra Urdangarin seria per la seva conducta a través d'Aizoon, de la qual és propietari amb la seva dona i filla del rei Joan Carles al 50%, i que forma part del conjunt d'empreses de la trama que va buidar de fons l'entitat sense ànim de lucre Instituto Nóos, segons assenyala Manos Limpias en el seu recurs.

El sindicat també afegeix que considera que hi ha indicis que els fets delictius van continuar després de 2010, moment a partir del qual seria aplicable el delicte de blanqueig tipificat en el nou Codi Penal.

El + vist

El + comentat