El jutge del cas Nóos suspèn la citació dels tres testimonis de Telefónica

S'investiga una transferència de 12 milions d'euros a un compte de la ciutat d'Odessa (Ucraïna) denunciada per un empresari que creu que els doblers podrien ser per al gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarin

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha suspès avui les declaracions de tres testimonis vinculats a Telefónica que estaven previstes per al 31 de maig, en relació amb una suposada transferència bancària de 12 milions per part d'aquesta companyia, a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

Després d'un recurs presentat pel fiscal Pedro Horrach en què s'oposava a les citacions, el magistrat d'Instrucció número 3 de Palma ha dictat una interlocutòria en què cancel·la les tres citacions dels directius i manté la del ciutadà particular vinculat a aquesta suposada operació bancària sobre la qual s'investiga si té relació amb el cas Nóos.

El jutge accedeix "per contrari imperi" a deixar sense efecte "de moment" la citació a declarar com a testimonis d'Enrique Medina, director de l'Assessoria Jurídica de Telefónica Espanya; Santiago Fernández, lletrat o alt executiu de la companyia d'Espanya SA, i la també lletrada o alta executiva d'aquesta empresa Ana Zaforas.

El Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona va obrir diligències després que un empresari denunciàs que va rebre per error en un banc de la ciutat ucraïnesa d'Odessa, on tenia negocis, una transferència de 12 milions d'euros ordenada per la companyia de comunicacions i que ell sospita que tenia com a destinatari Urdangarin.

L'empresari va assegurar que va rebutjar aquesta transferència i també les despeses bancàries que implicava. El jutge Castro va decidir investigar la transferència, sol·licitar informació a Telefónica i a l'entitat bancària a través de la qual es va dur a terme suposadament l'operació, i va citar a declarar l'empresari que va denunciar el cas, Juan José López Ribes, i els tres directius de Telefónica.

Castro explica en la interlocutòria que coincideix amb el fiscal Pedro Horrach que el relat d'aquesta suposada transferència que ha arribat al cas Nóos "pateix certes llacunes i aparents incongruències".

El magistrat considera "aconsellable no deixar aquestes qüestions sense investigar", atès que els documents sobre la transferència han arribat al jutjat de la mà del Ministeri Fiscal, perquè pel que sembla foren intervinguts en un escorcoll dut a terme a Barcelona.

Castro ha citat l'empresari perquè acrediti la realitat de la transacció financera i expliqui la seva versió "sobre l'origen i la versemblança dels seus recels".

D'altra banda, el jutge ha traslladat a les parts l'informe presentat ahir per l'Agència Tributària al jutjat, en què en ratifica un altre d'anterior en relació al presumpte delicte fiscal d'Iñaki Urdangarin el 2007 i 2008.

El + vist

El + comentat