CARRETERES

La variant est d'Algaida rep el vistiplau de Medi Ambient

Es podrà començar a construir abans d'eleccions

El projecte de la variant est d'Algaida, que ha de reconduir per l'exterior del poble els vehicles procedents de Llucmajor que es dirigeixin cap a la carretera de Manacor MA-15, ha rebut el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient. Així doncs, ha superat tots els tràmits i la seva construcció podrà començar a principi de l'any que ve, tal com ha confirmat el batle d'Algaida, Francesc Miralles (PSOE). La circumval·lació enllaçarà la carretera de Llucmajor fins a la zona del restaurant Es 4 Vents i passarà per devora el poliesportiu i el cementeri, on hi hauria una rotonda. L'Ajuntament havia reivindicat per unanimitat en diverses ocasions la construcció de la ronda.

La via de nova construcció farà un quilòmetre i mig de llargària i tindrà 20 metres d'ample. Amb un carril per banda, també inclou un passeig per a vianants i un carril bici. La variant transcorrerà en trinxera, llevat del tram que passa per tres coves protegides. D'aquesta manera, diu Miralles, es reduirà l'impacte sonor i paisatgístic de la nova infraestructura.

El projecte, ja sotmès a informació pública, té un pressupost de 3,9 milions d'euros, una quantitat molt inferior als 7,9 milions previstos inicialment durant la legislatura passada. El preu ha baixat considerablement per diversos motius, segons el primer edil. Un és la baixada de preus general dels costos i l'altre, l'eliminació de certs "complements" de la carretera projectats inicialment, com un aparcament a la zona del camp de futbol o l'habilitació d'una àrea amb jocs infantils. El seu finançament es va fermar el juliol passat, quan s'aprovà incorporar la variant a l'annex del Conveni de carreteres del Ministeri de Foment.

Eix Llucmajor-Inca

Aquesta nova carretera forma part de l'eix transversal Llucmajor-Inca previst en el Pla director sectorial de carreteres. Hi ha altres obres previstes en aquest tram, com l'ampliació de la carretera Llucmajor-Algaida, amb un cost previst de més de 10 milions d'euros i tret a exposició pública l'any passat, tot i que el Consell no té doblers per finançar-lo. També està previst intervenir el tram Algaida-Sencelles. La carretera Sencelles-Inca ja es va adequar fa uns anys.

La ronda d'Algaida és una de les previstes en la revisió del Pla director sectorial de carreteres aprovat el desembre de 2009. Algunes de les previstes en la fase 1 ja estan executades, com les de Son Servera, Portocristo i Llubí. També se'n varen grafiar a Petra, Sencelles i Santa Eugènia. La d'Inca, finalment, es preveu que es retardi, ja que ha topat amb el rebuig social.

Diverses agrupacions de defensa del territori també alçaren la veu contra la que s'anomenà "febre de les rondes", quan s'aprovà el Pla de carreteres.


El + vist

El + comentat