ECONOMIA

Més vendes i major ocupació als comerços de Balears

Puja un 5,3% l'activitat al mes d'abril en comparació al 2014

Els comerços minoristes de Balears varen veure millorar les seves vendes un 5,3% el mes d'abril sobre el mateix mes del 2015, i confirmen així que aquest any l'activitat es recupera mes a mes, després d'una caiguda de les vendes durant la crisi que les patronals han situat entre el 30 i el 40%.

Després d'aquest cicle negatiu, els primers mesos del 2015 estan resultant positius, i en el cas d'abril, Balears és la comunitat amb millor comportament comercial de l'Estat, només superada per Cantàbria, que va créixer més d'un 6%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Si hi ha més activitat, l'ocupació també millora. En el cas de Balears, els comerços donaren feina a gairebé un 2% més de persones (1,9%) el mes d'abril que un any abans, i foren la tercera comunitat on el comerç minorista va contractar més treballadors, mentre que la Rioja és on pitjor anaren les coses, amb un retrocés de l'1,1% en la contractació.

Com també sol ser habitual, els comerços petits i mitjans, aquells que l'INE agrupa com a empreses 'unilocalitzades', varen ser les que més varen repercutir en forma de contractes de treball l'increment de les vendes. Fins a un 2% va pujar l'ocupació als petits i mitjans comerços de tot l'Estat durant el mes d'abril, mentre que va minvar a les cadenes, i només va créixer un 0,4% a les grans superfícies.

Una altra dada interessant que aporta l'INE és la comparativa de vendes prenent com a base l'any 2010. Els petits i mitjans comerços venen un 13% menys que fa 5 anys, mentre que les grans cadenes ja superen lleugerament el nivell de l'any 2010, agafat com a referent.

Tot i així, Balears figura en el millor lloc d'aquesta comparativa interanual. Així, mentre que la resta de comunitats venen menys que fa 5 anys, Balears ja ha aconseguit superar, només amb 2 punts, el nivell d'activitat del 2010. Els anys de crisi han provocat importants descensos, que ha costat molt recuperar.

Per a aquesta millora, ha estat fonamental la despesa en consum final de les famílies, que en el segon trimestre de 2015 acumula un creixement anual del 3,5%, una dècima superior al del quart trimestre.

El + vist

El + comentat