L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El PP vol impedir una votació al Congrés. De què se sorprèn el PSOE?'

O Espanya encara políticament que té un problema a Catalunya que es resol votant en un referèndum com a Escòcia o al Quebec, o la resposta autoritària de l’Estat a Catalunya acabarà devorant, com està passant avui, la democràcia espanyola.

La democràcia espanyola està tocant fons avui mateix. La situació és la següent: com que el PP bloqueja des de fa quatre anys l’elecció de nous membres del CGPJ, i el Consell tria dos membres del Tribunal Constitucional, el PSOE canvia el sistema d’elecció, vol que n’hi hagi prou amb una majoria simple i que l’elecció s’hagi de fer amb un termini de dies que no es podria ignorar, i ho volia votar avui. I ho hauria guanyat. 

Què ha fet el PP? Portar-ho al TC abans de votar-ho. Que el TC digui aquest mateix dijous que aquesta reforma no es pot votar.

És molt greu. Jaume Asens ha dit aquest matí a TV3 que des del cop d’estat del 23-F de 1981 no hi havia hagut un amenaça a la democràcia tan gran com la d’avui, perquè si el TC impedeix que el Congrés voti avui el que anava a votar, el TC estarà fent de poder legislatiu.

I ara, la pregunta: i? És que sorprèn a algú? És que és la primera vegada que el TC impedeix que un Parlament voti alguna cosa? Oi que no? Oi que això ja ha passat a Catalunya amb el Parlament?

Encara més, què va passar quan els catalans van votar a favor de l’Estatut de l’any 2006, en un referèndum constitucional i d’acord amb la llei? Que el PP ho va portar al Constitucional, i el Tribunal li va donar la raó. A un text aprovat en referèndum. El PP va guanyar als despatxos el que no havia guanyat a les urnes. Amb el 10% dels diputats del Parlament, va guanyar el 90% que havia redactat aquell estatut. I avui el PP està actuant d’una forma molt semblant: quan veu que perd, apel·la a l’àrbitre que sap que tindrà a favor perquè l’àrbitre fa anys que l’haurien d’haver canviat, per llei, però el PP mateix ho bloqueja. Avui Espanya està tastant la seva pròpia medicina.

¿Se’n recorden, vostès, de quan deien que el que passava a Catalunya era un cop d’estat, una dictadura, que el govern de la Generalitat era il·legítim? Doncs ara, termes com aquests ja els fa servir el PP contra el mateix govern espanyol. A veure si els coneixen:  

“Sánchez està fent un autocop a la democràcia espanyola des del poder, des del govern d’Espanya. I Sánchez ja no és un president del govern. És que és un aprenent de dictador, al qual hem de parar els peus amb força democràticament”

“I anem camí d’una dictadura, sotmesos per un tirà, que posa en perill l’estat de dret. I no es reflexiona sobre com hem arribat fins aquí amb tan poc temps, i el pitjor, a on anem”

I com parlava Casado de Pedro Sánchez?

“Ja no es pot aguantar més. Pedro Sánchez té 84 escons, és un president il·legítim a partir d'avui, perquè il·legítim és estar sota el xantatge i cedir a la pressió d'aquells que volen destruir Espanya”

La dreta espanyola sempre acusa els altres del que practica ella, com ara els cops d’estat. Jo no faré com ells, no diré que això que fan avui és un cop d’estat, però presentar un recurs previ al TC perquè no es pugui discutir una reforma al Congrés és posar en crisi el sistema, perquè és fer entrar un tribunal al Congrés.

El que passa és que si avui el PP ho fa a Espanya és perquè abans ho ha fet a Catalunya. A nosaltres no ens ve de nou. I no només ho va fer la dreta. També el PSOE està tastant la seva pròpia medicina:

Novembre del 2015, Arrimadas, Iceta, i Albiol van demanar al TC una empara expressa per impedir que el Parlament votés una moció de Junts pel Sí i la CUP. El PSC i el PSOE han fet el joc a la dreta. I ara s’hi troba ell. 

Conclusió? O Espanya encara políticament que té un problema a Catalunya que es resol votant en un referèndum com a Escòcia o al Quebec, o la resposta autoritària de l’Estat a Catalunya acabarà devorant, com està passant avui, la democràcia espanyola.

Bon dia.

stats